Zoeken

Russische dieselfraude in Tanger Med is "gerucht"

3 maart 2023 - 20:00 - Economie

©

Geruchten doen al enkele weken de ronde over een vermeende invoer van Russische ruwe olie via de haven Tanger Med. Volgens Marokkaanse deskundigen in de sector klopt deze informatie niet.

Marokkaanse importeurs zouden goedkopere Russische diesel kopen om deze in Marokko door te verkopen door de herkomst ervan te veranderen. Deze informatie is niet aangetoond, zeggen deskundigen in de oliesector. Ze geven aan dat het slechts om geruchten gaat. Mostafa Labrak, algemeen directeur van Energysium Consulting, een bedrijf gespecialiseerd in studies en advies op het gebied van brandstoffen en smeermiddelen, weerlegt deze informatie. Volgens hem "weigeren reders vracht te laden in oorlogsgebieden. Zelfs verzekeraars hebben hun tarieven verhoogd vanwege de verhoogde risico’s in dit conflictgebied". En dat heeft extreem hoge kosten van vracht uit Rusland als gevolg.

Lees ook: Marokko: vragen over fraude met invoer Russische diesel

Labrak legt uit dat de prijs van diesel op de internationale markt ongeveer 820 dollar per ton bedraagt en die uit Rusland ongeveer 780 dollar per ton, waarbij nog de vrachtkosten komen. Zelfs als Marokko geen embargo oplegt en neutraal probeert te blijven in het Russisch-Oekraïense conflict, zijn Marokkaanse banken waarvan de correspondenten voornamelijk Europees zijn, niet in staat "om kredietbrieven te openen of te betalen voor leveringen uit Rusland, gezien de Europese beperkingen".

Lees ook: Russische brandstofexport naar Marokko explodeert

In een publicatie heeft de Wall Street Journal de regio’s aangegeven die profiteren van het embargo sinds 5 februari, de datum van de inwerkingtreding van de sanctie. Europa en de Verenigde Staten vrezen dat het embargo zal worden omzeild. Met andere woorden, dat Russische zendingen opnieuw naar Europa worden uitgevoerd. Dezelfde vrees wordt internationaal geuit, waarbij de financiële pers erop wijst dat Rusland zijn productie al in maart van dit jaar met 25% zal verlagen om de olieprijzen op te drijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team