Zoeken

Marokko ontkent verbod op import Russische olieproducten

18 maart 2023 - 11:00 - Economie

©

Nadia Fettah Alaoui, minister van Financiën, heeft formeel ontkend dat er een verbod is op de import van Russische olieproducten in Marokko vanwege de westerse sancties op olieproducten uit Moskou.

In antwoord op een vraag van de socialistische partij in het parlement over de herkomst van ingevoerde olieproducten in de haven Tanger Med, verklaarde de minister dat de import van Russische diesel met 13% is gestegen tussen 1 januari en 27 februari 2023. "Het aandeel van de import van Russische diesel was 9% in 2020 en daalde tot 5% in 2021, voordat het in 2022 weer steeg naar 9%", legde ze uit.

Lees ook: Russische dieselfraude in Tanger Med is "gerucht"

De gemiddelde prijs van een ton Russisch gas bedraagt 9522 dirham, tegenover 10.138 dirham per ton voor de rest van de gasimporten uit andere landen, aldus Nadia Fettah Alaoui. Ze benadrukte dat de prijs van 1771 dirham per ton, die in de vraag van de parlementaire fractie werd genoemd, met de berekening van de gemiddelde wisselkoers van de dollar, ver verwijderd is van de door Marokko onderhandelde prijs.

Bladna.nl