Zoeken

Russisch gas in Marokko: partijen eisen onderzoekscommissie

12 april 2023 - 18:00 - Marokko

©

De invoer van Russische olie door Marokko blijft een punt van zorg voor de parlementaire fracties van de oppositie. Met name de Volksbeweging (MP), de Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS) en de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), ijveren voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie.

De kwestie van de invoer van Russische olie door Marokko ophelderen: dat is de opdracht van de parlementaire onderzoekscommissie die opgericht zou kunnen worden als de parlementaire fracties van de MP, de PPS en de PJD erin slagen 1/3 van de handtekeningen van de 395 Kamerleden te verzamelen. In totaal zijn 131 handtekeningen nodig om een onderzoekscommissie op te richten.

Lees ook: Russische olietankers voor kust Marokko, bezorgdheid in Spanje

De commissie zal "informatie moeten verzamelen met betrekking tot de zaak van de invoer van Russische olie en de vermoedens met betrekking tot commerciële transparantie, veiligheid en legaliteit van de acties", aldus de drie oppositiepartijen in een verklaring. De kwestie van de invoer van Russische diesel is "nauw verbonden met de energiezekerheid, de energierekening, koopkracht en belastinginkomsten", verklaren ze.

Lees ook: Marokko: vragen over fraude met invoer Russische diesel

Rachid Hamouni, voorzitter van de parlementaire fractie van PPS, bevestigde het initiatief aan de website Le360. Als de drie partijen (MP, PPS en PJD), die slechts 63 afgevaardigden tellen, er niet in slagen om de 131 handtekeningen van Kamerleden te verzamelen die nodig zijn om een onderzoekscommissie op te richten, zal er volgens hem een petitie nodig zijn. "Veel mensen willen de petitie. Die zal openstaan voor alle Kamerleden, ongeacht hun partij, hun fractie en hun affiliatie," zei hij.

Bladna.nl