Zoeken

Rusland dreigt opnieuw met verbod op Marokkaanse tomaten

8 januari 2021 - 18:40 - Economie

©

Rusland overweegt opnieuw om de import van Marokkaanse tomaten te blokkeren. Omdat er in tomaten uit het koninkrijk het Pepino Mosaïc-virus zou zijn aangetroffen zijn de Russische autoriteiten van plan om een blokkade in te voeren.

Het hoofd van de Russische Federale Veterinaire Surveillance, Sergei Dankvert, heeft gedreigd om de import van tomaten uit Marokko opnieuw te verbieden, meldt TASS. "Op 30 oktober hebben we vanwege de ontdekking van het Pepino Mosaïc-virus al de import van Marokkaanse tomaten uit Nederland, België en Frankrijk verboden", verklaarde de Russische functionaris aan TASS.

Dankvert heeft aan zijn Marokkaanse tegenhangers gevraagd om een overzicht te geven van de regio’s van Marokko waar het virus is vastgesteld om te kunnen beoordelen vanuit welke gebieden van het koninkrijk er wel tomaten kunnen worden ingevoerd. "Zolang ze dat niet doen, en als de situatie blijft verslechteren, zullen we gedwongen worden een verbod op te leggen", dreigde Dankvert.

Volgens producenten en exporteurs zijn de gevolgen van het Pepino Mosaïc-virus voor de menselijke gezondheid minimaal. Volgens de Association of Producers and Exporters of Fruit and Vegetables (APEFEL) is dit een onorthodoxe methode die Rusland wil gebruiken om de lokale productie te beschermen. "Om in de winter tomaten te telen, moeten Russische boeren veel geld investeren om zichzelf uit te rusten met glazen kassen, wat de productiekosten verhoogt en het minder concurrerend maakt. Om hun tomaten te kunnen verkopen, worden ze gedwongen de toegang tot de markt te blokkeren, onder het voorwendsel van niet-naleving van fytosanitaire normen", zo verklaard een lid van APEFEL.

Om extra kosten voor transport en de eventuele vernietiging van grote partijen tomaten te voorkomen, hebben verschillende Marokkaanse exporteurs de levering aan de Russische markt opgeschort. Marokko is de derde leverancier op de Russische tomatenmarkt. Het koninkrijk exporteert 10% van zijn tomaten naar Rusland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team