Zoeken

Veel steun voor oprichting Israëlisch-Marokkaanse Kamer van Koophandel

14 januari 2021 - 14:00 - Economie

©

De oprichting van een Marokkaans-Israëlische Kamer van Koophandel wordt gesteund door meer dan 45 zakenmensen, consultants, advocaten en diplomaten. Zij willen graag deelnemen aan de lancering.

Deze Kamer van Koophandel is een onafhankelijke, apolitieke non-profit organisatie die zich inzet voor het bevorderen van bilaterale handel, investeringen en handelsbetrekkingen tussen Israël en Marokko, meldt Israel Valley. De economische gebieden waarop de landen willen gaan samenwerken zijn landbouw, luchtvaart, ruimtevaart, biowetenschappen, toerisme en de elektronica-industrie.

Omdat Marokko dicht bij Europa ligt en over een belangrijke infrastructuur beschikt, liggen er veel kansen in de elektronica industrie. Met een jaarlijkse gemiddelde groei van het bbp van 4% in het afgelopen decennium kwam het gezamenlijke binnenlandse product van Marokko in 2019 uit op 122 miljard dollar.

In Casablanca hebben veel multinationals die actief zijn in de Maghreb en West-Afrika hun hoofdkantoor gevestigd. Ook voor Israëlische bedrijven is het aantrekkelijk om zich te vestigen in de havenstad waar 48% van de investeringen worden gedaan. De economische hoofdstad van Marokko is goed voor 60% van het bbp.

Marokko is de op twee na grootste producent en exporteur van fosfaten ter wereld en doet het ook goed op het gebied van landbouw (citrusvruchten, tomaten, olijfolie). Ook de luchtvaart- en autosector van Marokko maken een spectaculaire ontwikkeling door. Vanuit Israël is er tevens veel belangstelling voor het Technopark in Casablanca.

Bladna.nl