Zoeken

Amerika legt importheffing op aan Marokkaanse fosfaatreus OCP

16 februari 2021 - 12:00 - Economie

┬ę

Afgelopen dinsdag heeft het Amerikaanse Ministerie van Handel (USDC) bepaald dat het nationale Marokkaanse fosfaatbedrijf OCP een belasting van 19,97% moet gaan betalen over alle kunstmest die het naar de Verenigde Staten exporteert.

Het besluit is genomen naar aanleiding van een klacht die in juni 2020 was ingediend door de Mosaic Group, een Amerikaanse concurrent van OCP. Zij beschuldigden het Marokkaanse bedrijf ervan gesubsidieerde goederen op de Amerikaanse markt te brengen. De Amerikaanse kunstmestproducent diende de klacht in bij het Amerikaanse Ministerie van Handel (USDC) en de American International Trade Commission, meldt het tijdschrift Jeune Afrique. Eerdere aanklachten van Mosaic hebben ertoe geleid dat de Russische kunstmestfabrikanten Eurochem en PhosAgro ook een invoerheffing moeten betalen. Eurochem betaalt 47,05% aan invoerheffing en PhosAgro 9,19%.

De directeur van OCP, Mustapha Terrab, kan zich niet vinden in de klachten van de Amerikaanse concurrent. Volgens hem is het nog maar de vraag of de heffing daadwerkelijk wordt ingevoerd omdat de Amerikaanse International Trade Commission eerst nog bewijs aan moet leveren dat de Mosaic Group schade heeft geleden door de invoer van de kunstmest van OCP. Op 25 maart wordt er een definitieve beslissing over het invoeren van de importheffing verwacht.

Volgens OCP heeft het besluit geen gevolgen voor de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten. "OCP blijft samenwerken met Amerikaanse agentschappen en is vastbesloten een betrouwbare partner te blijven voor Amerikaanse boeren", meldt het Marokkaanse fosfaatbedrijf. Mosaic heeft verheugd gereageerd op het besluit van het USDC waardoor de belasting van 19,97% voor een duur van vijf jaar zal worden geheven.

Volgens ratingbureau Fitch was Marokko in 2019 de grootste leverancier van fosfaatmeststoffen aan de Verenigde Staten met 60% van de totale import, gevolgd door Rusland met 25%.

Bladna.nl