Zoeken

Runderen uit Europa niet meer welkom in Marokko

18 november 2023 - 22:30 - Marokko

©

Als gevolg van de uitbraak van Epizootische Hemorragische Ziekte (EHS) heeft Marokko besloten om de invoer van runderen uit Europa op te schorten.

De eerste gevallen van EHS in Frankrijk werden in september 2023 gedetecteerd in veehouderijen in het zuidwesten van het land. Deze virale ziekte, die voornamelijk runderen en herten treft en wordt overgedragen door bijtende muggen, veroorzaakt symptomen als koorts, zweren op de snuit, neusuitvloeiing en kreupelheid bij runderen.

Lees ook: Marokkanen mijden ingevoerd Braziliaans vlees

Hoewel EHS niet overdraagbaar is op mensen, heeft de ziekte zich uitgebreid in de zuidwestelijke regio van Frankrijk. In totaal zijn er 2954 haarden geregistreerd op verschillende boerderijen in Frankrijk. De ziekte is ook vastgesteld in andere Europese landen zoals Italië, Zwitserland en Spanje.

Lees ook: Eid ul-Adha: Marokkaanse regering moedigt invoer van runderen aan

Als reactie op de dreiging van EHS heeft het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid (ONSSA) in Marokko een strikt toezicht ingesteld. "Alle levende dieren die geïmporteerd worden, worden onderworpen aan strenge en regelmatige controles bij de grensinspectiecentra", meldt de ONSSA in een verklaring aan Al Ahdath Al Maghribia. Na de inspecties stelt de veterinaire inspecteur van de ONSSA medische certificaten op om de toelating van de dieren te valideren. Alleen gezonde dieren mogen Marokko betreden. Na binnenkomst worden de dieren geïsoleerd in goedgekeurde stallen, waar een beëdigd dierenarts en een veterinaire commissie toezicht houden op het vee en de quarantaineprocedure begeleiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team