Zoeken

Spanje beschouwt Sebta als Marokkaanse stad

26 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

De Spaanse regering heeft vrijdag het vertrek van meerdere dieren vanuit Sebta naar Frankrijk geannuleerd, met de eis dat ze eerst door dierenartsen op het schiereiland worden onderzocht. Een regel die tot nu toe alleen werd toegepast op dieren afkomstig uit Marokko, waar hondsdolheid nog steeds voorkomt.

"De Spaanse regering, via de Directie-Generaal Landbouwproductie, heeft een mededeling uitgebracht waarin staat dat om gezondheidsredenen dezelfde eisen die aan Marokko worden gesteld ook op ons van toepassing zijn en dat, als gevolg daarvan, niet alle dieren direct naar Frankrijk kunnen gaan, maar eerst naar een inrichting op Spaans grondgebied moeten gaan om daar door dierenartsen te worden onderzocht", klaagt de vereniging Protectora de animales y plantas de Ceuta in een verklaring geciteerd door El Faro de Ceuta.

Lees ook: Sebta-Melilla: rapport waarschuwt voor Spaanse steun aan Marokkaanse claims

De organisatie bekritiseert deze "onacceptabele administratieve situatie" waarin de Spaanse regering de dieren van de autonome stad plaatst, "door Sebta te beschouwen als Marokkaans grondgebied en niet als dat van een lidstaat van de Europese Unie". Ook wordt het feit dat deze dieren nu elke drie maanden gevaccineerd moeten worden gehekeld. "Het is de eerste keer dat regelgeving 577/2013 op ons wordt toegepast, terwijl we jarenlang dieren naar Frankrijk hebben laten reizen zonder enig probleem", aldus de vereniging.

"De laatste reis dateert van 2019. Onze honden voldoen aan de Europese en nationale gezondheidsvoorschriften, ze zijn ingeënt tegen hondsdolheid en getest op Anaplasma, Ehrlichia en Leishmania", benadrukt de vereniging, die vreest dat verschillende honden niet zullen worden geadopteerd vanwege deze weigering. "De meeste adopties zullen niet doorgaan en onze honden zullen vastzitten in steeds vollere kennels."

Lees ook: Dit is het "plan" van Marokko om Sebta en Melilla te heroveren

De vereniging roept politieke autoriteiten op om een einde te maken aan deze "absurde" situatie en respect voor "een Spaanse stad in elk opzicht" te tonen. "We zullen de druk opvoeren en sluiten niet uit dat we acties ondernemen om ervoor te zorgen dat onze honden deze week op hun bestemming aankomen, zoals gepland", zegt de organisatie nog, benadrukkend dat "Sebta op geen enkele manier als Marokko kan worden beschouwd, omdat de wetten die in de stad gelden op het gebied van gezondheid en dierenbescherming dezelfde zijn als in elk ander deel van Spanje".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team