Zoeken

Boete voor imam die andersgelovigen ‘varkens’ noemde in Den Haag

17 maart 2021 - 17:30 - Wereld

©

Het OM eist een geldboete van 1000 euro tegen een Haagse soennitische imam die andersgelovigen ’varkens’ noemde. De officier van justitie is geschrokken van dat nare woord en vindt ook de houding van de 52-jarige Mohamed M. fanatiek en haatdragend. Maar de hoofdimam van de Al Madinah moskee aan de Loosduinseweg in Den Haag beweert dat hij niemand wilde beledigen of kwetsen. "Mogelijk waren ze gekwetst door mijn opmerkingen, maar ze waren meer bedoeld naar mijn eigen gemeenschap."

Na een herdenkingsdienst voor een overledene in augustus 2017, dienden drie personen een klacht in tegen de imam omdat ze zich beledigd voelden nadat hij niet- en andersgelovigen ‘varkens’ had genoemd. Hij richtte zich met deze uitspraak vooral tot aanhangers van de Ahmadiyya-stroming. Volgens de soennitische leer van de imam zouden dit ’geen moslims zijn’. "Ik heb niemand varkens genoemd, maar wel het woord gebruikt om het verschil tussen de twee geloven aan te geven. We kunnen niet samen zijn. Net als koeien, geiten, stieren of schapen met varkens. Die laatste hebben overal ter wereld een eigen stal", zegt Mohamed M. in het AD.

Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, legt uit dat Ahmadiyya’s zich wel moslims voelen, maar ze geloven "dat er nog een profeet kwam na de ’laatste’ profeet Mohammed. Als je dat gelooft dan ben je volgens een deel van de moslims geen gelovige. Zelf denken ze daar anders over en claimen zelfs de betere versie van de islam te hebben. Die confrontaties zijn volledig geëscaleerd. Het woord ’varken’ is volgens hem binnen de islamitische context ’zwaar beledigend’ en bovendien een eigen interpretatie van de Koran".

Om de soennitische gemeenschap tegen deze groep te beschermen, staat er ook in het huishoudelijk reglement van de moskee dat Ahmadiyyisten eigenlijk niet welkom zijn. "In het Saudische Mekka is in 1973 besloten dat Ahmadiyya’s geen moslims zijn, maar ik zie nog steeds dat leden bij bijeenkomsten, bruiloften en begrafenissen hen in onze moskee uitnodigen. In de Koran worden niet-gelovigen, en dat zijn de Ahmadiyya’s, nog slechter beschreven. Bij godslastering of beledigen van de profeet ben je slechter dan het slechtste dier. En dat is een varken. Slordig, vies en onrein."

De advocaat van de imam vindt dat de uitspraken binnen de vrijheid van godsdienst passen. Er komt een uitspraak in deze zaak op dinsdag 30 maart.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team