Zoeken

Rotterdamse Mohamed werd full-time imker

27 juni 2022 - 11:40 - Wereld

©

De 30-jarige Mohamed Elkhalki houdt zo veel van bijen dat hij er zijn beroep van heeft gemaakt. Hij werkte als ict’er maar verliet zijn vaste baan om imker te worden.

Bijen kunnen zich heel goed zelfstandig redden, maar Mohamed trekt om de paar dagen toch naar de bijenkasten toe, om even naar hen te kijken. Ze hebben een rustgevend effect op hem. "Een inspectie van de kasten doe ik iedere week. Maar ik ga wel elke paar dagen even langs. Als ik onrustig word, of behoefte heb aan verbinding met de natuur, dan ga ik naar de bijen. Soms zit ik daar gewoon een paar uurtjes op een krukje. Daarna voel ik me beter, alsof ik mijn zorgen daar kan laten", zegt hij in het AD.

Lees ook: Nijkerkse imker leerde het beroep van zijn grootvader in Marokko

"Je moet mee met de bijen, in plaats van dat ze op mijn tempo mee moeten. Je leert dat je niet overal controle over hebt", legt hij uit. Maar Mohamed heeft wel controle over zijn eigen toekomst en besloot daarom werk te maken van zijn passie voor bijen. Hij volgde op zijn 25ste een cursus en verliet een paar jaar later zijn vaste baan om de toenemende bestellingen te kunnen verwerken.

Mohamed heeft vijf bijenkasten waarmee hij zo’n dertig kilo, of 3000 potjes honing, per jaar kan vullen. Hij legt uit dat ze in een samenwerkingsverband leven met één koningin, tienduizenden werkbijen en enkele honderden mannetjes. Zowel de koningin als de werkbijen zijn vrouwtjes, geboren uit bevruchte eitjes, maar alleen de koningin kan zelf ook weer bevruchte eitjes leggen. Ze leeft vijftig keer zo lang als een werkbij, die slechts zes weken heeft waarin ze hard moet zwoegen om de koningin te behagen.

Lees ook: Marokko: zorgwekkende verdwijning bijen

Inmiddels heeft Mohamed een webshop en een fysieke zaak in Rotterdam. "Het is ook een soort showroom. Mensen mogen er honing proeven. En ik vertel ze graag over het werk." In de toekomst hoopt hij cursussen te organiseren voor andere bijen-liefhebbers en wil ook graag een winkel openen in het centrum van de stad. Hij heeft ook nog een boodschap voor mensen die niets moeten hebben van de kleine diertjes. "De meeste mensen zeggen dat ze bang zijn voor bijen, maar ze bedoelen vaak wespen. Een bij sterft als hij steekt, dus dat doet-ie echt niet zomaar. En bijen zijn niet agressief, die houden zich bezig met bloemen!"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team