Zoeken

Fatima Aboulouafa eist baan bij politie Leiden terug

19 mei 2022 - 20:50 - Wereld

©

Fatima Aboulouafa, de voormalige teamchef van de politie Leiden, vocht dinsdag haar ontslag aan bij de rechtbank in Den haag. De Marokkaans-Nederlandse politievrouw werd ontslagen nadat ze misstanden bij de politie blootlegde. Ze eist een schadevergoeding van 300.000 euro als ze haar baan niet terugkrijgt.

Aboulouafa besprak in 2018 voor het eerst het handelen van een tien- tot vijftiental rotte appels bij de politie met haar leiding in Den Haag. De agenten spraken in WhatsApp-groepen over ’kutmarokkanen’ en noemden zichzelf ’Marokkanenverdelgers’. Vanaf juni 2019 kaartte ze ook op Instagram thema’s als discriminatie, racisme en machtsmisbruik, bij de politie aan. Naar eigen zeggen wilde ze daarmee het taboe doorbreken op de misstanden binnen de politie. Maar dat schoot in het verkeerde keelgat van districtschef Arthur van Baaren. Hij vreesde dat Leidenaren zouden denken dat de misstanden over de Leidse politie gaan, in plaats van die in Den Haag. Wanneer NRC en De Volkskrant over haar Instagram-berichten schrijven, wordt Aboulouafa verweten dat ze naar de landelijke media is gestapt. Zijzelf heeft dat altijd ontkend.

Lees ook: Crowdfundingsactie voor rechtszaak klokkenluider Fatima Aboulouafa

Eind september 2019 werd Aboulouafa ontslagen. Burgemeester Ahmed Marcouch probeerde te bemiddelen, maar omdat ze zich niet meer veilig voelde bij de politie, besloot ze in overleg te gaan over een vertrekregeling. Ze liet als snel weten dat ze daarop wil terugkomen, maar haar ontslag werd in 2021 alsnog officieel gemaakt, omdat de verhouding volgens de politie onherstelbaar beschadigd zou zijn.

Haar advocaat, Mariska Aantjes, zegt dat dit niet kan kloppen. "De politie is een zeer grote organisatie met 67.000 werknemers. Mevrouw Aboulouafa heeft gedurende een kwart eeuw een smetteloos dienstverband gehad. Er zijn bovendien genoeg collega’s, onder wie ook veel leidinggevenden, die hebben aangegeven graag met haar te willen werken." Politiechef Luthe Nieuwerth was als voormalig programmamanager diversiteit aanwezig bij de zitting, hij zei dat hij drie aanbiedingen van politiechefs had gekregen die Aboulouafa wel wilden hebben. "Die aanbiedingen hebben we niet meer met mevrouw besproken omdat zij het overleg toen afkapte."

Lees ook: Nederland: politieagenten die zich Marokkanenverdelgers noemden gestraft

Tijdens de zitting op dinsdag werd het Fatima Aboulouafa even te veel. "Sorry, dat ik nu een beetje emotioneel wordt", antwoordde ze toen de rechter vroeg of ze het conflict had kunnen voorkomen. "Ik heb 27 jaar altijd geprobeerd problemen aan te kaarten bij de politie, de organisatie waar ik ondanks alles zo verdomd veel van houd. De politie is vergeten dienstbaar te zijn, zowel naar de burgers toe als intern." De rechtbank in Den Haag beslist op 28 juni over de zaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team