Zoeken

Bank Al-Maghrib onder druk om Amazigh op bankbiljetten te integreren

8 augustus 2023 - 11:00 - Economie

©

De Wereldwijde Amazigh Assemblee (AMA) verzoekt Bank Al-Maghrib zich te houden aan de Grondwet en de organieke wet betreffende de officiële status van het Amazigh, en deze taal te integreren op bankbiljetten en munten in Marokko.

De organisatie vraagt de gouverneur van Bank Al-Maghrib om de Amazigh-taal te integreren via het Tifinagh-schrift op munten en bankbiljetten, meldt Assabah. Het parlement had deze kwestie enkele jaren geleden al besproken tijdens de stemming van een nieuwe wet op de status van Bank Al-Maghrib, en had besloten om het gebruik van het Tifinagh op de bankbiljetten en munten uit te stellen tot de wet betreffende de officiële status van de Amazigh-taal was aangenomen.

Lees ook: Koning Mohammed VI roept Amazigh Nieuwjaar uit tot nationale feestdag

Nu de organieke wet betreffende de officiële status van het Amazigh is afgekondigd, zou Bank Al-Maghrib zich daaraan moeten houden, vindt Rachid Raha, president van de Wereldwijde Amazigh Assemblee. Hij benadrukt dat de weigering om het Tamazight op bankbiljetten en munten te integreren, in strijd is met de Grondwet en de organieke wet, waarvan artikel 22 duidelijk is over de kwestie: "Naast de Arabische taal worden de vermeldingen op munten en bankbiljetten, postzegels en zegels van openbare administraties, in het Tamazight aangebracht".

Lees ook: Tamazight spreken voorwaarde voor Marokkaanse nationaliteit

In een brief beschuldigt Rachid Raha de gouverneur van de centrale bank van Marokko van "nalatigheid" en verzoekt hij hem te werken aan de integratie van de Amazigh-taal op munten en bankbiljetten, evenals op de gehele bewegwijzering op het hoofdkantoor en in de filialen van Bank Al-Maghrib.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team