Zoeken

EU aan Marokko: Ceuta en Melilla "zijn Spaanse steden"

11 augustus 2023 - 13:00 - Wereld

©

Josep Borrell, vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, heeft opnieuw benadrukt dat Ceuta en Melilla deel uitmaken van Spanje en de Europese Unie. Dit als reactie op Marokko, dat de twee steden "Marokkaans" heeft genoemd.

"Ceuta en Melilla zijn Spaanse gebieden die tot de Europese Unie behoren", reageerde het Europees Parlement op de claims van Marokko, dat de twee steden "Marokkaans" noemde in een recente brief aan de EU-delegatie in Rabat. In die brief klaagde het koninkrijk over de "vijandige" uitspraken van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, met betrekking tot de twee steden in het noorden van Marokko.

Lees ook: Dit is het "plan" van Marokko om Sebta en Melilla te heroveren

De betwisting van de Spaanse identiteit van Ceuta en Melilla door Marokko lokte een reactie uit van de Europarlementariërs van Ciudadanos, Maite Pagazaurtundúa en Jordi Cañas, die de "onaanvaardbare opmerkingen" van Marokko over de twee enclaves veroordeelden en vroegen of Brussel overwoog om de overeenkomsten met Marokko te herzien. Terwijl hij de Spaanse soevereiniteit over Ceuta en Melilla bevestigde, benadrukte Josep Borell dat "het diepe en vruchtbare partnerschap tussen de Europese Unie en Marokko" niet zal worden aangetast.

Lees ook: Sebta en Melilla: experts sluiten Marokkaanse militaire aanval uit

Marokko en Spanje hebben hun betrekkingen genormaliseerd na de Spaanse steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Premier Pedro Sanchez bracht een deel van zijn zomervakantie door in Marokko, wat bewijst dat de twee landen uitstekende betrekkingen onderhouden. Ondanks de hervatting van de betrekkingen is Marokko openlijk aanspraak blijven maken op de twee autonome steden. "Ceuta en Melilla zijn Spanje, punt uit", reageerde Sanchez in het Congres op de claims van Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team