Zoeken

Recordprijs voor Koutoubia-schilderij van Churchill

4 maart 2021 - 15:20 - Cultuur

©

Het beroemde Koutoubia-schilderij van de hand van de voormalige Britse premier Winston Churchill, is maandag op een veiling in Londen verkocht voor een recordbedrag van meer dan 7 miljoen pond oftewel 8,1 miljoen euro. Dat meldt het veilinghuis Christie’s.

Het schilderij ‘Tower of the Koutoubia Mosque in Marrakech’ sprak reeds verschillende generaties aan. Het is het enige dat Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschilderd. De in 1965 overleden Churchill maakte het in 1943 na de Casablanca-conferentie, waar hij samen met de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland, Italië en Japan eiste.

Churchill schonk het schilderij dat in de Taylor Villa maakte, nu eigendom van de Koninklijke familie, aan president Roosevelt. Op één van de persfoto’s uit die tijd zijn de twee vrienden te zien terwijl ze samen vanuit de Taylor Villa de zonsondergang aanschouwen over het landschap dat als inspiratiebron voor het schilderij diende.

Dit schilderij verpulverde de schattingen van 1,7 tot 2,8 miljoen euro. Volgens de Britse kunsthistoricus Barry Phipps wordt het kunstwerk beschouwd als "het belangrijkste schilderij van Sir Winston Churchill" vanwege zijn "verwevenheid met de geschiedenis van de XXᵉ eeuw".

Het schilderij stelt een minaret voor en symboliseert de macht van de Almohaden-dynastie (12ᵉ eeuw). Een zoon van Roosevelt verkocht het werk in de jaren vijftig, en daarna verwisselde het nog een aantal keer van eigenaar alvorens het in 2011 in de collectie van Hollywood-koppel Angelina Jolie en Brad Pitt terechtkwam.

Tijdens de veiling werd een ander schilderij van Churchill over het landschap van Marrakech verkocht voor 1,55 miljoen pond (1,8 miljoen euro), terwijl het geschat was tussen de 300.000 en 500.000 pond.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team