Zoeken

Russische kapitein berecht voor dood Marokkaan bij aanvaring in Barcelona

31 maart 2023 - 10:00 - Wereld

©

Een 33-jarige Marokkaan die deel uitmaakte van de bemanning van de vissersboot El Fairell, is in maart 2017 verdronken nadat het schip werd geraakt door het Russische koopvaardijschip Mid Volga 2, dat de haven van Barcelona verliet voor Alexandrië (Egypte). Het openbaar ministerie van Barcelona eist vier jaar gevangenisstraf voor de kapitein van het Russische schip.

Ondanks gunstige weersomstandigheden en een goed zicht op zee, is het ruim 137 meter lange Russische koopvaardijschip bij het verlaten van de haven van Barcelona in aanvaring gekomen met de 25 meter lange vissersboot El Fairell. De boot voer vanaf de stuurboordzijde de visserskade binnen. Drie bemanningsleden vielen overboord, waarvan slechts één weer boven water wist te komen. De andere twee, een 33-jarige Marokkaan en een 36-jarige Senegalees, werden eerst als vermist opgegeven en enkele dagen later dood aangetroffen door de maritieme reddingsdienst van de Guardia Civil.

Lees ook: Marokkaanse visser voor kust Barcelona verdwenen

De kapitein van het Russische schip moest zich dinsdag voor de strafrechtbank van Barcelona verantwoorden voor de twee doden door grove nalatigheid. Het openbaar ministerie eist een gevangenisstraf van vier jaar en een speciaal verbod van zes jaar op het besturen van koopvaardijschepen in de Spaanse jurisdictie. Daarnaast wil justitie dat de kapitein, de eigenaar van het koopvaardijschip en hun verzekeringsmaatschappij, een schadevergoeding betalen van 616.796 euro aan de familieleden van de twee overleden zeelieden, 27.216 euro aan de overlevenden, 514.813 euro aan de eigenaars van het schip en 514.813 euro aan de maritieme reddingsdienst.

Lees ook: Marokko: vissersboot zinkt, zeker vier doden

Indien de rechtbank een gevangenisstraf van meer dan 12 maanden oplegt, vraagt het openbaar ministerie dat de kapitein van het Russische schip van het Spaanse grondgebied wordt verwijderd en gedurende 10 jaar een inreisverbod krijgt opgelegd. Volgens de deskundige, een koopvaardijkapitein en coördinator maritieme veiligheid in Barcelona, was het Russische koopvaardijschip voor 70% verantwoordelijk voor het ongeval.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team