Zoeken

Algerije reageert op oproep Ahmed Raïssouni om naar Tindouf te marcheren

18 augustus 2022 - 10:20 - Wereld

©

In Algerije komen er steeds meer reacties op de oproep van de Marokkaanse prediker Ahmed Raïssouni, voorzitter van de Internationale Unie van Moslim Oelema’s (UIOM), om naar Tindouf te marcheren.

In een interview heeft de Marokkaanse prediker Ahmed Raissouni gezegd dat het Marokkaanse volk klaar is om naar Tindouf in Algerije en naar Laayoune in de Sahara te marcheren. "Ze zijn bereid om daar weken te verblijven," zei hij in antwoord op een vraag over de kwestie van de Sahara. "Marokko moet terugkeren naar de situatie van vóór de Europese kolonisatie, waarvan Mauritanië geen deel uitmaakte," vervolgde de prediker.

Lees ook: Marokkaanse prediker Ahmed Raissouni: « Niet-vasters moeten niet worden gestraft » (video)

Zijn verklaringen hebben in Algerije heel wat reacties uitgelokt. "Wij zijn zeer verbaasd over het het optreden van Ahmed Raissouni in de media, waarin hij zegt dat de Marokkaanse oelema en predikers klaar staan om als ’jihad’ met miljoenen naar Tindouf in Algerije te marcheren. Verder viel hij ook het soevereine land Mauritanië aan," zegt Abderrazak Makri, voorzitter van de Beweging van de Samenleving voor Vrede (MSP) in een verklaring.

Makri raadt de Marokkaanse prediker aan om eerder op te roepen tot de bevrijding van Sebta en Melilla, twee Spaanse enclaves die zich op Marokkaans grondgebied bevinden. "Raïssouni vergeet of doet alsof hij vergeet dat de Algerijnse landsgrenzen met het koninkrijk Marokko definitief zijn afgebakend door een bilaterale overeenkomst die in 1972 door beide partijen is ondertekend", aldus Makri. Hij voegt eraan toe dat de uitlatingen van de Marokkaanse prediker waarschijnlijk zullen zorgen voor "fitna".

Lees ook: Marokkaanse prediker maakt Israëlische producten haram

De voorzitter van de El Binaa-beweging, Abdelkader Bengrina, veroordeelde ook de oproep tot een "mars voor de jihad naar Tindouf". Hij roept de leden van de UIOM op om een standpunt in te nemen, dat in overeenstemming is met de ernst van de uitlatingen van Raissouni. In een reactie op de woorden van haar voorzitter verklaarde de UIOM dat Ahmed Raissouni vrij was te zeggen wat hij wilde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team