Zoeken

Ijzermijn Gara Djebilet: Algerije provoceert Marokko opnieuw

12 augustus 2022 - 19:40 - Wereld

©

Algerije heeft midden in de diplomatieke crisis met Marokko besloten om de ijzermijn van Gara-Djebilet te ontginnen, hetgeen in strijd is met de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van dit gebied die het land in 1972 met het koninkrijk heeft gesloten.

De vraag is of dit een nieuwe escalatie van de ernstige diplomatieke crisis tussen Algerije en Marokko zal veroorzaken? Algiers heeft op zondag 30 juli de eerste fase gelanceerd van de ontwikkeling en ontginning van de ijzermijn van Gara Djebilet, gelegen op ongeveer 140 km ten zuidoosten van Tindouf.

Lees ook: Algerije schendt ijzermijn-overeenkomst met Marokko

Sinds de heropleving van dit project benoemen verschillende media opnieuw de oude overeenkomst tussen de Algerijnse regering en Marokko, in de overtuiging dat de huidige Algerijnse leiders opnieuw de weg van de provocatie inslaan. Volgens de Marokkaans-Algerijnse verklaring over de afbakening van de grenzen, die door beide landen is ondertekend, zou de exploitatie van de mijn van Gara Djebilet worden toevertrouwd aan een gemengde onderneming van de twee landen, aldus dezelfde bronnen.

Lees ook: Beraamt Algerije een complot tegen Marokko?

Een aantal dagen geleden verklaarde een voormalig ambassadeur van Algerije dat het genoemde verdrag om juridische en politieke redenen is vervallen. Hij voegde eraan toe dat Marokko, in tegenstelling tot Algerije, tot op heden de akten van bekrachtiging van de overeenkomst inzake de afbakening van de landsgrens nog niet heeft neergelegd bij het Secretariaat-Generaal van de Verenigde Naties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team