14 april 2021 - 15:00 - Wereld
De Ramadan is naast een maand van ontberingen ook vooral een tijd die in het teken staat van delen, gemeenschap en solidariteit. De coronaviruspandemie maakt het soms moeilijk om van de heilige maand te genieten.
De Marokkaans-Belgische Touria is het gewoon om de Ramadan te beleven met familie om zich heen. Toen dat nog kon reisde Touria naar Casablanca. "Daar is het prachtig, ’s avonds, bij zonsondergang, overal zijn mensen, de restaurants, de kust, we gaan op bezoek bij vrienden, familie. De winkels zijn open, we kopen nieuwe kleding voor het einde van de Ramadan. Nu is het in Marokko ook beperkt vanwege het virus en hier in België ook. Deze Ramadan breng ik samen door met mijn man, mijn zoon en mijn moeder, die nog net voor de sluiting van de grenzen naar België kon komen. Gelukkig is er WhatsApp, we kunnen de familie bellen”, vertelt ze teleurgesteld.
Ook Nabila heeft verdriet omdat ze niet bij haar familie kan zijn tijdens de Ramadan. "Mijn zussen en mijn moeder zijn in Vlaanderen, meestal zijn er hier velen van ons voor het avondeten". De jonge vrouwen zijn ondanks de beperkingen en hun veeleisende banen goed voorbereid op de heilige maand. "De eerste aankoop is dadels", zegt Touria, "het is zoet en daar begin je altijd mee". Daarnaast mogen volgens de vrouwen harira, water en msemen niet ontbreken, meldt de Belgische zender RTBF.
De woordvoerder van de Unie van Moskeeën in de provincie Luik, Moussaoui Nasr-Eddine, omschrijft de maand Ramadan als "een moment van spiritualiteit. Het is een inventarisatie, een afweging bij onszelf. We vragen ons af of we het goed hebben gedaan, of we kunnen verbeteren, niemand is perfect. Dit is de tijd voor verzoening, voor vergeving voor ruzies. We kijken wat meer rond om ook anderen te helpen”.
Horeca Casablanca in opstand
Tien jaar cel voor chantage en moord op vriendin in Marokko
Marokko zoekt oplossing voor orka-aanvallen
Achraf Hakimi spreekt voor het eerst over verkrachtingszaak
500 bommen en 30 raketten: Marokko versterkt F-16’s door dreigingen
Het nieuw salaris van Achraf Hakimi
Spanje wil belasting van 100% voor huizenkopers uit Marokko
Onvrede onder Marokkaanse leraren in het buitenland
Europa: valse waarschuwingen om Marokkaanse export te schaden
Schandaal in Rotterdam: belastinggeld naar kaasfabriek in Marokko
Said (22) verpletterd door trein in Spanje
Algerije weigert lichaam Zakaria aan Marokko terug te geven
Ophef in Spanje: Marokkaans nachtclub weigert homo’s
Al-Qaeda eist aanslag op Marokkaanse vrachtwagens op