14 april 2021 - 17:40 - Wereld
Voor de moslimgemeenschap in België en elders breekt de tweede Ramadan aan sinds het begin van de coronapandemie. Vorig jaar waren er enorm veel initiatieven om elkaar te steunen zodat de Ramadan op een solidaire en veilige manier kon plaatsvinden. Hoe zit het dit jaar?
Khalid El Jafoufi, oprichter van Mahara, de studentenvereniging achter de hashtag #ramadanvanuitmijnkot, die vorig jaar succesvol was, constateert een jaar later minder animo. "We hebben ook dit jaar een actie op poten gezet. Maar we merken wel dat de motivatie minder is. Vorig jaar was het allemaal wat proactiever. Er was een gevoel van ’we moeten iets doen om Ramadan op een andere manier toch samen te kunnen vieren’. Nu zie je iets meer gewenning. Het is de tweede keer. Er zijn ook minder studenten die zich aanmelden als vrijwilligers. De motivatie om zich te engageren lijkt minder. De organisatie deelde vorig jaar gratis iftar-maaltijden uit. Dit jaar gaan ze pakketten maken voor daklozen met een waardebon voor schoenen, een maaltijd van een restaurant en een bon voor wat lekkernijen. "Vorig jaar gingen we voor kwantiteit met zo veel mogelijk iftar-maaltijden. Dit jaar willen we kwaliteit bieden aan wie we kunnen helpen. Daklozen zijn vaak een vergeten groep en dus wilden we daar op focussen".
Toch wil Mahara de hashtag #ramadanvanuitmijnkot opnieuw gaan hanteren. "We voelen een nood aan tekenen van hoop. Mensen kunnen via de site een brief achterlaten aan een onbekende. Binnenkort gaan verschillende mensen die voor de camera voorlezen. We proberen zo dat gemeenschapsgevoel wat te versterken. We hebben het gevoel dat dat nodig is. Vorig jaar kwamen de donaties bij ons uit elke hoek. Het waren moslims, niet-moslims, Antwerpenaren. Gewoon iedereen. Het feit dat velen nu ook kerstmis niet in familieverband konden vieren, maakt dat misschien zelfs mensen die de Ramadan niet volgen, het beter begrijpen. Alle Belgen brengen graag de feestdagen met hun naasten door".
Ook armoedeorganisatie Al Ikram deelde vorig jaar iftar-maaltijden uit. Voorzitter Nordin Cherkaoui wil dat opnieuw organiseren maar merkt een voelbaar verschil op vlak van donaties. "We hebben momenteel de helft van donaties die we andere jaren op dit moment hadden. De crisis snijdt bij velen diep. En dat terwijl we, al van voor de Ramadan, meer maaltijden moeten uitdelen." Ze krijgen nu vooral goederen van handelaars die ze pas later in schijven mogen betalen. "Dat kan alleen maar door de vertrouwensband die er de afgelopen 17 jaar werd opgebouwd. Zo kunnen we blijven gaan. Maar zonder dat vertrouwen, was het moeilijk geweest", zegt Cherkaoui in De Standaard.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip