Zoeken

Ingrediënten Ramadan-maaltijden duurder door oorlog Oekraïne

6 april 2022 - 11:00 - Marokko

©

De Ramadan is dit weekend van start gegaan voor de wereldwijde moslimgemeenschap, onder wie honderdduizenden Nederlanders. In veel islamitische landen zijn er veel zorgen omwille van de hoge voedselprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, en ook de islamitische gemeenschap in Nederland ontkomt niet aan hogere prijzen. Met name de prijs van zonnebloemolie, bloem en honing is gestegen.

Voor een deel van de moslims zal de Ramadan wat soberder verlopen dan voorheen. "Ik hoor de mensen klagen. Honing, meel en zonnebloemolie zijn heel geliefde ingrediënten voor traditionele islamitische maaltijden. Mensen willen zelf graag brood maken. Maar de prijzen rijzen de pan uit en veel moslims zijn niet zo rijk en hebben niet zoveel koopkracht dus merken ze dat erg sterk. Het is heel moeilijk. Je kunt niet anders dan het soberder aan doen", zegt voorzitter Bouchaib Saadane van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders in het Leidsch Dagblad.

Lees ook: Ramadan: Marokko wil prijsstijging beperken

Heel wat mensen gaan bewuster om met hun boodschappen vanwege de hoge levensmiddelenprijzen. Bij supermarkt El Jahwara in Amsterdam voelen ze ook de hogere prijzen. "Het is heel moeilijk voor de mensen. Alles wordt duurder, maar we kunnen er niks aan doen."

Lees ook: Ramadan Nederland: meer kant-en-klaar, vegan en healthy

En ook bij Supermarkt Mediteranee in Rotterdam hebben ze te maken met hogere prijzen. Vooral de prijs van olie, meel en vlees is gestegen. Mensen kopen in aanloop naar de Ramadan nog steeds de ingrediënten voor de typische maaltijden. "De mensen blijven hun boodschappen doen. Ze moeten toch aan hun gerechten komen. Maar voor mensen die het al moeilijk hebben is dit zeker lastig. Dat is overduidelijk."

Bladna.nl