16 april 2021 - 17:40 - Wereld
De Ramadan is normaal gesproken de periode bij uitstek voor moslims om samen tijd door te brengen, het vasten met geliefden te verbreken en een gezamenlijk avondgebed te doen. Maar door de avondklok-maatregel kan dat dit jaar niet. De alleenstaande Yousra Ydahbi uit het Utrechtse Meerkerk zal daarom avond aan avond alleen doorbrengen. "Het voelt alsof je een maand langs Kerstmis viert in je eentje."
Traditioneel gaan veel moslims na het eten naar de moskee, of komen ze nog even buiten samen. Dat kan dit jaar niet. Mensen kunnen zelfs niet naar elkaar toe voor de iftar, want dan zouden ze niet op tijd thuiskomen voor de avondklok. Het kabinet en het Contactorgaan Moslims en Overheid, riepen moslims eerder al op om de Ramadan thuis te vieren.
Yousra houdt zich daar met veel pijn in het hart aan. Voorheen moest ze nooit alleen eten. "Je gaat na het eten naar de moskee, loopt een rondje, eet een ijsje. Het gaat echt om samenzijn. Dat zit er nu niet in. Dat voelt eenzaam", zegt Yousra aan RTL Nieuws.
Juist deze maand wil je doorbrengen met geliefden. "Iemand blij maken met een gerecht waar diegene al de hele dag op wacht. Je trots uitspreken tegen je broertje of zusje omdat ze meedoen met de Ramadan." Yousra bereidde zich voor, ze gaat zich in haar geloof verdiepen en voor zichzelf koken. "Ik kom dit jaar aan het eind van de avond alleen aan tafel. Maar ik wil er wel een speciale maand van maken en goed voor mezelf zorgen."
De 19-jarige Wasima Hassibi woont bij haar moeder in Purmerend, waar ze voorheen wel tien mensen over de vloer kregen. Ze maakte ook maaltijden voor alleenstaanden en minderbedeelden. Wassima ging na het avondgebed ijs halen. "Je ziet en groet iedereen. Zo samen buiten krijg je echt een gevoel van eenheid. Dit jaar is dat er niet bij en dat is een gemis”, zegt ze. Dit jaar zal ze met haar broertje en moeder elke avond thuis het vasten verbreken en ook het gebed gaat thuis door. "Je volgt dat dan via een tv-scherm. Maar in de moskee is er toch een andere vibe. Ik denk dat je veel minder de ramadansfeer meekrijgt. Het samenkomen, wat de Ramadan mooi maakt en waar het om draait, ontbreekt". Toch verwacht ze dat veel mensen hun best gaan doen om zich aan de maatregelen te houden. "Iedereen is gefocust op ons geloof en niemand wil iets kwaads doen. Rotte appels heb je overal, maar daar kunnen wij niks aan doen. Ik verwacht geen onrust omdat het voor ons een heilige maand is. En als dat wel wordt verwacht, vind ik dat vooral onrust zaaien."
Rubygate: Marokkaanse Karima El Mahroug opnieuw voor de rechter
"Marokkaanse Netflix-film" Lonely Planet krijgt bakken kritiek
CEO City Club in Marokko verdacht van mensenhandel en drugsbezit
Overlast door zwijnen in Noord-Marokko neemt toe
Oud-international vol lof over Azzedine Ounahi na glansrol
Wilde straatraces: Frankrijk neemt voorbeeld aan Marokko
Rubygate: Marokkaanse Karima El Mahroug opnieuw voor de rechter
Wilde straatraces: Frankrijk neemt voorbeeld aan Marokko
Zoetermeerse Mohamed is alles kwijt na brand, buren grijpen in
Karim Amghar, van vmbo’er tot mbo-docent, droomt van ministerspost
Drugsgeld witgewassen via luxe jachten, Marokkaan terecht
Wie heeft Brusselse Soufiane Benali vermoord?
Marokkaanse met 100.000 euro aan valse postzegels betrapt op vliegveld
Marokkaanse broers riskeren celstraf na horrorpraktijken in Belgische slachterij