Zoeken

Transparantie geëist over relatie Nederland en Marokko

3 juni 2022 - 18:20 - Wereld

©

In de Marokkaanse media verschijnen regelmatig berichten over samenwerkingen met Nederland, maar het Nederlandse kabinet geeft daar geen enkele openheid over. PvdA-Kamerlid Kati Piri vraagt nu om transparantie met betrekking tot de relatie van de Nederlandse regering met Marokko.

In de zomer van 2021 stelde Kati Piri reeds Kamervragen over deze kwestie. De bevoegde minister beantwoordde haar vragen pas in oktober en zei dat Nederland werk maakte van een uitleveringsverdrag met Marokko. Piri maakt zich zorgen over de mensenrechtensituatie in het koninkrijk en vindt dat antwoord niet voldoende, schrijft Dekanttekening.

Lees ook: Premier Akhannouch bespreekt Sahara in Rotterdam

Nederland werkt volgens haar samen aan een uitleveringsverdrag met een land waar veel politieke gevangenen in de cel zitten. "Bij elke vraag naar de Hirak-activisten die nog steeds gevangen zitten, is het antwoord steevast dat Nederland zich niet mengt in de rechtsgang van Marokko. Nogal raar antwoord, omdat die politieke rechtszaken zijn veroordeeld door mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International."

Lees ook: Nederland steunt Marokkaans autonomieplan voor Sahara

Daarnaast is het Kamerlid ook kritisch over de recente Nederlandse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara en over het onthaal van de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch door premier Mark Rutte op het Binnenhof. Nederland wil dan wel graag een akkoord sluiten met Marokko om migranten uit dat land terug te kunnen sturen, maar dat "mag er niet toe leiden dat er een oogje dicht wordt geknepen over de barre situatie van mensenrechten in Marokko", aldus Piri.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team