Zoeken

Nederland vond Ridouan Taghi dankzij Pegasus-software

5 juni 2022 - 17:40 - Wereld

©

De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), heeft de omstreden "Pegasus"-spionagesoftware van de Israëlische NSO Group gebruikt om de telefoon van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van het land, te hacken.

De Volkskrant meldde dat de inlichtingendienst gebruik maakt van Pegasus-spyware. Met deze software kunnen mobiele telefoons met iOS en Android op afstand worden bestuurd, zonder dat de gebruiker iets merkt. Mogelijk heeft NSO-software een rol gespeeld bij het kraken van versleutelde telefoons of computers van Taghi, of om hem te lokaliseren. Taghi werd in 2019 aangehouden in Dubai.

Lees ook: Foto’s gemartelde drugsbazin Naima Jillal op telefoon Ridouan Taghi

Het is voor de eerste keer heel duidelijk dat Nederland zaken doet met NSO Group, wat tegen de afspraak ingaat die het kabinet in 2017 maakte, namelijk dat de politie geen hacksoftware mag inkopen bij leveranciers die ook zaken doen met dubieuze regimes. Maar omdat de AIVD niet als taak heeft om criminelen op te sporen, maar eerder de staatsveiligheid van Nederland te beschermen, geldt er een uitzondering.

Lees ook: Gevangenisregime Ridouan Taghi versoepeld

Fabrikant NSO Group zegt dat de software enkel gemaakt is voor terreur- en misdaadbestrijding en beweert contracten op te zeggen bij misbruik, maar er zijn tientallen voorbeelden waarbij overheden de software hebben ingezet tegen journalisten, mensenrechtenactivisten, advocaten of politieke tegenstanders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team