Zoeken

Premier Akhannouch bespreekt Sahara in Rotterdam

1 juni 2022 - 15:20 - Marokko

©

Premier Aziz Akhannouch heeft een ontmoeting gehad met de leider van de Spaanse Volkspartij (PP), Alberto Núñez Feijóo, in de marge van het Congres van de Europese Volkspartij in Rotterdam. De Spaanse politicus verzekerde de Marokkaanse regeringsleider dat hij het Sahara besluit van Pedro Sánchez zou terugdraaien als hij hem zou opvolgen.

"Het probleem van de Sahara kan niet door een illegale brief opgelost worden. Dit probleem moet aangepakt worden. [...] Het enige wat geheimhouding teweeg kan brengen is nog meer problemen, meer spanningen, meer onveiligheid en minder verantwoordelijkheid tegenover het Sahrawi-volk, tegenover Marokko en tegenover de Verenigde Naties," zei Núñez Feijóo tegen El Mundo.

Lees ook: Dit is waarom Marokko zijn onderhandelingen met Spanje altijd wint

Voor de leider van de grootste Spaanse oppositiepartij, is het dringend nodig het buitenlands beleid van Spanje te overdenken. "Buitenlands beleid is geen kwestie van toeval. Een regering kan niet toestaan dat iemand het land illegaal binnenkomt," betoogde hij. Hij bedoelde de binnenkomst van Brahim Ghali in Spanje in april 2021.

Deze strenge houding van Núñez Feijóo, als hij het tot de Moncloa schopt, zou gevolgen kunnen hebben voor de toekomstige betrekkingen van Spanje met Marokko. "Wat ik de Marokkaanse premier kan verzekeren is dat ik hem niet zal bedriegen, en dat ik mijn land niet zal bedriegen... Wat de VN-resoluties betreft, kunnen we het over veel dingen eens zijn," benadrukte hij.

Lees ook: Marokko wil luchtruim boven Sahara controleren

"Ik ben ervan overtuigd dat de Marokkaanse regeringsleider me begrepen heeft. Het belangrijkste is dat er geen bedrog is, geen ontrouw en geen geheime overeenkomsten tussen onze twee landen." Volgens bronnen van de PP nodigde Aziz Akhannouch Feijóo na de ontmoeting uit om Marokko te bezoeken. Feijóo is van plan "voor het eind van het jaar" op deze uitnodiging in te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team