Zoeken

Amsterdamse Sofia moet zich ondanks verblijfsvergunning blijven bewijzen

9 juni 2022 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De 25-jarige Sofia Sabbar kreeg een jaar geleden haar verblijfsvergunning, maar zit nog steeds met een drang om zich te bewijzen tegenover de rest van Nederland. Ze vertelt haar verhaal aan Coen Verbraak in het programma De Publieke Tribune, waarin hij met jonge mensen in gesprek gaat over hun ervaring met het opgroeien in een maatschappij waar je eigenlijk niet mag bestaan.

Sofia Sabbar was nog maar 4 jaar oud en haar zusje Najoua zelfs maar 6 maanden, toen hun moeder vanwege huiselijk geweld Marokko ontvluchtte. Eenmaal in Nederland durfde hun moeder geen verblijfsvergunning aan te vragen waardoor ze lang in de illegaliteit leefden. Ze sliepen in kelderboxen en op bovenkamers, zonder dat hun omgeving hiervan op de hoogte was.

Lees ook: Petitie tegen uitzetting naar Marokko van Amsterdamse Najoua en Sofia

Na moeizame asielprocedures, weigeringen en een rechtsgang die hen eindelijk in het gelijk stelde, kregen ze een jaar geleden een verblijfsvergunning. Maar tot op de dag van vandaag heeft Sofia het gevoel dat ze zich moet bewijzen. "Ik mag er nu zijn, ik heb nu een verblijfsvergunning. Maar toch voel ik nog steeds de drang om jou, als autochtone Nederlander, te bewijzen dat ik hier echt niet alleen kom halen, maar ook iets te brengen heb", aldus Sofia.

Lees ook: Uitzetting dreigt voor in Nederland geboren Amine

"Ik wil niet dat Nederland ooit spijt krijgt van het feit dat ze mij binnen hebben gehaald", zegt Sofia, die ook bang is om het te verpesten voor andere mensen in haar situatie. "Ik wil heel graag laten zien: zo vreemd zijn we echt niet, ik lijk meer op jou dan je denkt. We hebben dezelfde dromen, dezelfde passies. Ik heb ook recht op een menswaardig bestaan."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team