Zoeken

Pro-Polisario voetbalster bedreigd met uitzetting naar Marokko

7 januari 2024 - 16:30 - Wereld

©

Al-Mamiya Jaafar, een professioneel voetbalster en Sahrawi-activiste, riskeert uitgezet te worden naar Marokko vanuit Frankrijk.

Jaafar, die beweert vervolgd en bedreigd te worden door de Marokkaanse autoriteiten omdat ze weigerde voor het nationale vrouwenteam te spelen, had politiek asiel aangevraagd in Frankrijk. Haar aanvraag werd echter afgewezen, en op 21 december werd ze gearresteerd toen ze vanuit Frans-Guyana op de luchthaven van Orly in Parijs aankwam.

Lees ook: Marokko verbiedt Spaanse pro-Polisario ministers tijdens top

De jonge voetbalster wordt vastgehouden in een speciale wachtruimte voor asielzoekers nabij de luchthaven. Ondanks pogingen van haar advocaat om haar situatie te laten heroverwegen, hebben de Franse autoriteiten getracht haar op een vlucht van Royal Air Maroc naar Casablanca te zetten. Deze poging mislukte door het hevige verzet van Jaafar.

Volgens Jaafar’s zus wordt de voetbalster bedreigd met "dood, laster, surveillance, chantage en andere vormen van vernederende behandeling" vanwege haar pleidooi voor zelfbeschikking van het Sahrawi-volk.

Lees ook: Gevecht tussen Marokkaanse diplomaten en Polisario-verantwoordelijke in Australië

Alktif Saddam, een lid van de mensenrechtenorganisatie CODESA, bracht vorige week een bezoek aan Jaafar in het asielzoekerscentrum waar ze wordt vastgehouden. Volgens hem "vertoonde ze zichtbare tekenen van geweld op haar lichaam". CODESA en het Polisario Front hebben opgeroepen tot haar onmiddellijke vrijlating en veroordelen de "gedwongen uitzetting" ten zeerste.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team