Zoeken

Polisario-aanhanger in Spaanse Congres: "Marokkaans-Spaanse crisis nabij"

15 juni 2023 - 22:00 - Wereld

©

De Sahrawi-activiste Tesh Sidi, nummer drie op de lijst van de linkse Sumar-coalitie, heeft zich kandidaat gesteld voor de parlementsverkiezingen in Spanje en zal waarschijnlijk tot parlementslid worden verkozen. De Spaanse inlichtingendienst (CNI) vreest daarom voor een intensivering van de activiteiten van de Marokkaanse geheime diensten in Spanje, die de activiste nu al op de voet volgen.

De CNI beseft dat de aanstaande komst van Tesh Sidi in het Congres van Afgevaardigden Marokko niet zal bevallen. De aanwezigheid van Podemos in de huidige coalitieregering bemoeilijkte de betrekkingen met het koninkrijk al aanzienlijk.

Lees ook: Sahara: verandering in positie Spanje eind juli?

Door de waarschijnlijke komst van een Sahrawi-activist in het Congres vreest het CNI zelfs dat de Marokkaanse inlichtingendiensten hun inspanningen zullen verdubbelen, zegt het paleis Moncloa. Agustín Santos Maraver, de nummer twee van het linkse blok Sumar, is ambassadeur van Spanje bij de Verenigde Naties en zet zich in voor de Sahrawi-zaak, ook al beschuldigen veel Polisario-gezinde stemmen hem ervan te dicht bij de Marokkaanse standpunten te staan.

Lees ook: Verkiezingen in Spanje: zal rechts Marokkaanse status Sahara in vraag stellen?

Het bespioneren van de mobiele telefoons van president Pedro Sanchez en andere ministers met behulp van Pegasus, en de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, zonder de mening van het Congres, zijn onderwerpen waarop Tesh Sidi zal focussen als ze eenmaal parlementslid is. Bovendien zou haar komst naar het Congres tot complicaties kunnen leiden als het linkse Sumar-blok instemt met een coalitieregering, iets wat een bedreiging vormt voor de bilaterale betrekkingen met Marokko. Het CNI houdt zowel Tesh Sidi als de Marokkaanse geheime diensten nauwlettend in de gaten.

Bladna.nl