Zoeken

Dit is waarom Marokko zijn onderhandelingen met Spanje altijd wint

24 mei 2022 - 19:40 - Marokko

©

In tijden van crisis weet Marokko altijd de overhand te krijgen op Spanje, omdat het al tientallen jaren een strategie volgt die het in staat stelt op het juiste moment in te grijpen. Deze opvatting leeft in sommige Spaanse diplomatieke kringen, die een gebrek aan strategie van Spanje bij de recente normalisering van de betrekkingen met het koninkrijk opmerken.

Na de recente ontmoeting tussen de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares en zijn Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita in Marrakech, die volgde op de ontmoeting tussen Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI in Rabat op 7 april, is men in Spaanse diplomatieke kringen niet gerust op de geleidelijke normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen. Albares kondigde na de ontmoeting op Twitter aan dat de twee landen "hun economische samenwerking en de strijd tegen mensensmokkel en illegale immigratie zullen intensiveren", meldt El Debate.

Lees ook: Spionage: Pedro Sanchez laat telefoon vrouw analyseren

"De gebeurtenissen van de afgelopen weken lijken allesbehalve op een goed doordachte strategie die in de loop van de tijd door deskundigen op dit gebied is ontwikkeld. Eerder dan de pro’s en contra’s van dit besluit rustig af te wegen, heeft de regering overhaast gehandeld vanwege de woede van Mohammed VI. [...] De reactie van Spanje lijkt meer op capitulatie," analyseren bronnen dicht bij het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dezelfde bronnen menen dat het buitenlands beleid van Spanje ten opzichte van de Maghreb heroverwogen moet worden. "We hebben altijd gekeken naar de drie poten van een driepoot Marokko, Algerije en Tunesië. Met de recente besluiten van president Sanchez en minister Albares is deze structuur uit evenwicht," zeggen dezelfde bronnen, die hun ongenoegen uitspreken over deze "omkeringen" van de Spaanse regering ten aanzien van haar buitenlands beleid ten aanzien van Marokko, dat daarentegen "al tientallen jaren een coherente en constante lijn volgt”.

Lees ook: José Manuel Albares: "Spanje zal zich door niemand laten chanteren"

Volgens een deskundige op het gebied van internationale betrekkingen die anoniem wenst te blijven, weet Spanje geen oplossingen te vinden voor zijn gebruikelijke crises, in tegenstelling tot Marokko, dat altijd de overhand heeft gehad "wanneer het een crisis met Spanje had". "De Makhzen weet hoe ze op de juiste gelegenheid moeten wachten; en wanneer onze regeringen tekenen van zwakte vertonen, maken ze daar gebruik van," verklaart de deskundige.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team