Zoeken

Spaanse Volkspartij wijzigt Marokko-beleid

1 maart 2023 - 23:00 - Wereld

©

De Volkspartij (PP), waarvan leider Alberto Núñez Feijóo de nieuwe premier van Spanje zou kunnen worden, verandert haar houding tegenover Marokko. De huidige oppositiepartij wil voortaan "zorg dragen" voor elke interventie, om "niet nog meer fouten te maken" in het buitenlands beleid en om goede betrekkingen met Rabat te onderhouden.

De Spaanse Volkspartij heeft altijd gezegd dat de laatste buitenlandse beleidsbeslissingen van Pedro Sanchez, waaronder de historische verandering van standpunt over de Sahara, desastreuze gevolgen hebben voor Spanje. Maar sinds enige tijd is het discours van de partij ten opzichte van Marokko veranderd. Alberto Núñez Feijóo blijkt nu zijn medewerkers te hebben opgedragen zich terughoudend op te stellen ten aanzien van de betrekkingen met Marokko, met name de kwestie van de Sahara. De PP wil terug proberen te keren naar het neutrale standpunt van Spanje over de Sahara. "Het is duidelijk dat als we deelnemen aan de regering, zoals we hopen, we ons met Marokko moeten bezighouden", zegt de partij.

Lees ook: Melilla wil "wederkerigheid" goederenverkeer met Marokko

Partijleider Esteban González Pons betreurde recent de afwezigheid van Koning Mohammed VI op de topbijeenkomst die begin februari in Rabat werd gehouden. "Er is geen grotere vernedering dan alles aan Marokko te moeten geven, met de halve regering naar de bijeenkomst te gaan om genoegdoening te geven, jezelf te kijk zetten in het Europees Parlement, opdat de Koning je niet eens ontvangt en je al tevreden moet zijn als hij de telefoon opneemt", schreef hij op Twitter. Op verzoek van de PP en de PSOE zal Sanchez binnenkort voor het Congres moeten verschijnen om uitleg te geven over de afspraken die tijdens de top met Marokko zijn gemaakt.

De PP steunde het voorstel van Podemos om burgerschap te verlenen aan Sahrawi’s die tijdens de koloniale overheersing zijn geboren, waarover het Congres veertien dagen geleden stemde. Het officiële standpunt van de partij, bij deze gelegenheid verdedigd door de afgevaardigde van de Balearen Miquel Jerez, is duidelijk: neutraliteit en totaal respect voor Marokko. "Wij stellen sereniteit en respect voor, zonder iemand te beledigen, zonder onnodige wonden te openen of onze internationale betrekkingen te beschadigen. Zonder dezelfde blunders te begaan die de regering Sanchez in slechts 24 uur heeft begaan met de Sahara, met Marokko en met Algerije", zei hij.

Lees ook: Spanje: partij wil "druk op Marokko" opvoeren

De PP vindt dat de regering de gevolgen van de verandering van standpunt over de Sahara voor de handel, de migratiestromen en vooral de gevolgen van de energieafhankelijkheid ten opzichte van Algerije, niet goed heeft ingeschat. PP-leider Feijóo vroeg Algerije om de Spanjaarden niet te straffen, hij maakte daarbij een onderscheid tussen "de regering en het Spaanse volk". Tijdens een ontmoeting in Rotterdam vorig jaar, verzekerde hij de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch, dat de PP "een betrouwbaar buitenlands beleid" ten aanzien van Marokko zou voeren, als hij in Moncloa zou terechtkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team