Zoeken

Marokko wil luchtruim boven Sahara controleren

23 mei 2022 - 17:40 - Marokko

©

Spanje en Marokko zullen weldra trachten een regeling te vinden voor het probleem van de afbakening van de Canarische en Marokkaanse wateren, maar ook van de wateren rond de Sahara. Rabat wil Spaanse windenergiebedrijven contracten aanreiken in ruil voor het beheer van het luchtruim boven de Sahara, dat nu door Spanje wordt verzorgd.

In juni zou de Spaans-Marokkaanse commissie die zich zal bezighouden met de afbakening van de Canarische en Marokkaanse wateren in Madrid met haar werk beginnen, schrijft El Español. De krant meent dat Marokko contracten wil aanbieden aan Spaanse windenergiebedrijven in ruil voor de erkenning van de wateren rond de Sahara en de zeggenschap over het luchtruim boven de Sahara, dat nu door Spanje wordt beheerd.

Lees ook: Zeeverbinding overwogen tussen Canarische Eilanden en Marokko

Enaire, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van de Spaanse luchtverkeersleiding, heeft met zijn Marokkaanse tegenhanger, ONDA, een memorandum van overeenstemming getekend om de doorgang van vliegtuigen tussen de twee luchtruimen te kunnen coördineren. "Deze overeenkomsten zijn van politieke aard en worden gesloten tussen de verleners van diensten voor de luchtvaartnavigatie, zonder dat de autoriteiten voor de burgerluchtvaart van de staten erbij betrokken zijn," verduidelijkte de Spaanse regering in 2017.

Marokko is ertoe bereid de Spaanse Confederatie van Bedrijfsverenigingen (CEOE) het grootste industrieterrein in Dakhla ter beschikking te stellen om de uitvoer van Spaanse producten naar Afrika te vergemakkelijken en de economische mogelijkheden van Spanje te vergroten. Spaanse bedrijven zullen vergunningen krijgen om in de streek en aan de kust van de Sahara visserij-activiteiten uit te oefenen, viskwekerijen op te zetten of onderzoek naar koolwaterstoffen te doen.

Lees ook: Marokko erkent "Spaans karakter Canarische Eilanden"

Deze maand stuurde de Marokkaanse consul-generaal in Las Palmas, Ahmed Moussa, een brief aan de voorzitters van de Kamers van Koophandel, waarin hij de Canarische zakenlieden uitnodigde voor een economisch en commercieel forum over handelsmogelijkheden in de streek van Dakhla op 20 en 21 juni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team