Zoeken

Polisario niet welkom in Saoedi-Arabië?

8 november 2023 - 19:16 - Wereld

©

De Afrikaans-Arabische top dat op 10 november 2023 in Riyad zou plaatsvinden, is uitgesteld, aldus een officiële aankondiging van de Saudische diplomatie. De achterliggende reden van dit uitstel, hoewel niet expliciet benoemd in de communicatie, wordt door diplomatieke bronnen toegeschreven aan de weigering van Saudi-Arabië om het Polisario, een beweging gesteund door Algerije, te ontvangen.

Dit standpunt kwam naar voren ondanks pogingen van Algerije en Zuid-Afrika om Riyad te overtuigen de beweging te verwelkomen tijdens de top.

Lees ook: Nieuwe aanvallen van Polisario nabij Smara

Saudi-Arabië heeft recentelijk zijn steun voor het autonomieplan van Marokko als oplossing voor het langlopende regionale geschil over de Sahara, herbevestigd. Dit is een nieuw bewijs van de aanhoudende steun van het koninkrijk voor Marokko’s territoriale integriteit, zoals uitgedrukt tijdens de 42e sessie van de raad van het Gulf Cooperation Council (GCC) in december 2021.

In een toespraak voor de 4e commissie van de Algemene Vergadering van de VN in oktober, benadrukte Hassan Ben Mohammed Al Amri, de vertegenwoordiger van Saudi-Arabië, dat zijn land het autonomie-initiatief in de Sahara onder Marokkaanse soevereiniteit, blijft steunen. Dit initiatief zou in overeenstemming zijn met het internationaal recht en de resoluties van zowel de Veiligheidsraad als de Algemene Vergadering van de VN. Hij benadrukte tevens Riyads afwijzing van elke inbreuk op Marokko’s opperste belangen, territoriale integriteit en nationale soevereiniteit.

Lees ook: Polisario probeert aanval op Smara te rechtvaardigen

Verder liet de Saudische diplomaat weten dat Saudi-Arabië de inspanningen van Marokko steunt voor het bereiken van een politieke, realistische oplossing voor de Sahara-kwestie. Een oplossing die gebaseerd moet zijn op compromis en relevante resoluties van de Veiligheidsraad, onder toezicht van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team