Zoeken

Gaat Frankrijk de Marokkaanse Sahara erkennen?

31 oktober 2023 - 21:00 - Wereld

©

Nicolas de Rivière, de vaste vertegenwoordiger van Frankrijk bij de Verenigde Naties, benadrukte de "historische, duidelijke en constante steun van Frankrijk voor het Marokkaanse autonomieplan", gezien als de ideale politieke oplossing voor het Sahara-geschil. Zijn verklaringen volgden op de goedkeuring door de VN-veiligheidsraad van een resolutie over de verlenging van de Minurso-vredesmissie in de Sahara.

"Ik wil wijzen op de historische, duidelijke en constante steun van Frankrijk aan het Marokkaanse autonomieplan. Dit plan ligt al sinds 2007 op tafel. Het is nu tijd om stappen te zetten," vervolgde De Rivière. Sinds 2021 zijn de betrekkingen tussen Parijs en Rabat gespannen, vooral vanwege de terughoudendheid van Frankrijk om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, wat landen als Duitsland, Israël, de Verenigde Staten en Spanje al hebben gedaan. Ondanks oproepen van Franse politici zoals voormalig president Nicolas Sarkozy en Eric Ciotti, voorzitter van de LR-partij, blijft de Franse president Emmanuel Macron onbeslist.

Lees ook: Sahara: Marokko oefent druk uit op Frankrijk

De Franse diplomaat riep tevens op tot de hervatting van de onderhandelingen tussen de verschillende partijen in het Sahara-conflict en de ronde tafelgesprekken. Sprekend over de schendingen van het staakt-het-vuren door het Polisario, gesteund door Algerije, uitte de Rivière zijn bezorgdheid namens Frankrijk. Hij spoorde aan om "het staakt-het-vuren-akkoord volledig te respecteren om de voortzetting van het politieke proces te vergemakkelijken."

Lees ook: "Frankrijk heeft Marokko verloren"

Eerdere uitspraken van de Franse president in september, tijdens de Conferentie van Ambassadeurs, suggereren een wens om de banden met Rabat te versterken. "Onze bilaterale betrekkingen bevinden zich niet waar ze zouden moeten zijn. Ik wil niet ingaan op elk van de relaties, maar met Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte, evenals met landen in het Midden-Oosten. Het gaat hierbij niet om een gebrek aan betrokkenheid bij velen van hen," verklaarde Emmanuel Macron toen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team