22 juni 2022 - 15:00 - Marokko
De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) hekelt de uitlatingen van Amina Bouayach, de voorzitter van de Nationale Mensenrechtenraad CNDH, volgens welke het erfrechtstelsel in Marokko zou bijdragen tot de "vervrouwelijking van de armoede".
Het algemeen secretariaat van de islamitische partij schrijft in een verklaring dat het "met grote bezorgdheid de voortdurende pogingen volgt van sommige partijen om het huidige erfrechtstelsel te ondermijnen, dat gebaseerd is op de islamitische sharia".
Lees ook: 44% Marokkanen verzetten zich tegen wijziging erfrecht
De PJD zegt verbaasd te zijn dat de uitlatingen afkomstig zijn van "de voorzitter van een nationale instelling, die geacht wordt de wet te respecteren" en vraagt haar "op te houden met de aanvallen op de religieuze constanten van de Marokkanen". Amina Bouayach zei op 14 juni, tijdens de presentatie van de resultaten van een studie over het erfrechtstelsel in Marokko, dat "ongelijkheid op het gebied van economische, sociale en culturele rechten, een realiteit is die niet kan worden ontkend of genegeerd. Het is juist de gemene deler in de meeste delen van de wereld. De vervrouwelijking van de armoede is wijdverbreid en is een gevolg van de discriminatie van vrouwen en van hun lage status in de samenleving".
Tijdens haar toespraak heeft de voorzitster van CNDH benadrukt dat de "culturele redenen die hoofdzakelijk verband houden met gewoonten en tradities", en de geldende wetgeving, aan de basis liggen van deze situatie. Maar de PJD vindt dat een "hervorming van bepaalde aspecten van het onrecht waaronder de Marokkaanse vrouwen gebukt gaan, in de eerste plaats moet gaan over de eerbiediging van de economische en sociale rechten, en niet via de beschuldiging dat religieuze teksten verantwoordelijk zouden zijn voor het fenomeen van armoede waarvan zowel vrouwen als mannen het slachtoffer".
Lees ook: Erfenis: wat denken Marokkanen over gelijkheid mannen en vrouwen
De partij is zich er wel van bewust dat er een evaluatie moet komen van de Moudawana, die nu al 20 jaar van kracht is, maar is het niet eens met de "verklaringen die vijandig staan tegenover religieuze waarden".
Wedstrijduitslag: Marokko speelt gelijk tegen Peru
Koeweit ontslaat Marokkaanse leraren
American Airlines opent rechtstreekse route Philadelphia-Casablanca
Vlaams Parlement moet medewerkers aanstellen voor Sihame El Kaouakibi
Zorgen over gewichtsverlies Survivors 2023-kandidaat Ashraf Beno
David Govrin keert terug naar Israëlische verbindingsbureau in Rabat
David Govrin keert terug naar Israëlische verbindingsbureau in Rabat
Anekdotes over bezoek koningin Máxima aan Marokko
Marokkaanse Marine oefent op Spaanse patrouilleboot
Ramadan: organiseren van maaltijden om je voeding in evenwicht te houden
Marokko onderschept tientallen gestolen auto’s uit Canada
Marokko in top 5 van populaire bestemmingen bij Belgen
Britse toerist komt om bij hotelbrand in Marrakech
Marokko veroordeelt verbranding Koran in Kopenhagen