Zoeken

Marokko centraal in spanningen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten

14 januari 2024 - 11:00 - Marokko

©

De al gespannen betrekkingen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten, die sinds 2021 onder druk staan, zijn sinds afgelopen zomer verder verslechterd. De Emirati autoriteiten beschuldigen Algerije ervan hun belangen in Noord-Afrika en Sub-Sahara-Afrika te schaden. Algerije verwijt Abu Dhabi samen te werken met Israël en Marokko om de nationale veiligheid te ondermijnen.

Volgens Algerijnse media werkt Abu Dhabi achter de schermen tegen de belangen van Algerije. Het land van president Abdelmadjid Tebboune beschuldigt de Verenigde Arabische Emiraten ervan tegen zijn kandidatuur voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te hebben gestemd en pogingen te hebben ondernomen om India te overtuigen tegen de toetreding van Algerije tot de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) te stemmen, meldt RFI.

Lees ook: Alliantie tussen Verenigde Arabische Emiraten en Marokko om Algerije te destabiliseren?

Onlangs beschuldigde de Algerijnse nationale radio Abu Dhabi ervan 15 miljoen dollar aan Marokko te hebben gedoneerd om het imago van Algerije bij de buurlanden in de Sahel te schaden. Volgens Louisa Hanoune, secretaris-generaal van de Algerijnse Partij van de Arbeid, is president Tebboune "op de hoogte van deze manoeuvres". Dat verklaarde de bewindsvrouw na een ontmoeting met de Algerijnse president in december.

Lees ook: Koning Mohammed VI in Verenigde Arabische Emiraten

Abu Dhabi en Algiers delen geen gelijke visies op geopolitiek vlak en regionale kwesties. Terwijl Algerije bondgenoten is met Turkije, Qatar en Iran, zijn de Verenigde Arabische Emiraten geallieerd met Israël en Marokko. Ook over de Libische kwestie lopen de meningen uiteen: Abu Dhabi steunt maarschalk Haftar, terwijl Algerije Tripoli ondersteunt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team