Zoeken

PJD betuigt spijt na waarschuwing Koninklijk Kabinet

17 maart 2023 - 17:00 - Marokko

©

De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) is uit haar stilzwijgen gekomen na een terechtwijzing door het Koninklijk Kabinet over de betrekkingen van Marokko met Israël. In een verklaring ondertekend door PJD-leider, Abdelilah Benkirane, heeft de partij haar "oprechte berouw" uitgesproken.

De PJD ontkent ten stelligste "elke inmenging in de constitutionele bevoegdheden van de Koning evenals zijn strategische rollen en koninklijke voorrechten", aldus de verklaring van de partij, die woensdag werd uitgegeven. De partij neemt nota van de opmerkingen en waarschuwingen van het Koninklijk Paleis en is zeer trots op "het principiële en standvastige standpunt van Zijne Majesteit de Koning ten opzichte van de Palestijnse zaak en zijn voortdurende bekrachtiging van het feit dat deze op hetzelfde niveau staat als de kwestie van de territoriale integriteit van het koninkrijk".

De PJD ontkent ook dat haar standpunt verband houdt met een "partijpolitieke of interne verkiezingsagenda", aldus de nota. De reactie van de partij op de betrekkingen van Rabat en Tel aviv volgde op een interventie van minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en in het buitenland wonende Marokkanen, die "net als andere leden van de regering, onderworpen kan worden aan kritiek en controle, op basis van het regeringsprogramma".

"De praktijken, standpunten en mededelingen van de partij beperken zich altijd tot wat de grondwet toestaat voor elke politieke partij", aldus de verklaring. Partijen zijn "vrij om hun activiteiten uit te oefenen met respect voor de grondwet en de wet, en binnen het kader van de vrijheid van mening en meningsuiting, die de grondwet in al haar vormen garandeert". Deze "partijpolitieke en nationale plicht" moet ook worden uitgevoerd "met inachtneming van de hoogste nationale belangen", aldus de PJD.

De partij van Abdelilah Benkirane hekelde de mediacampagne "waarbij een groep websites en schrijvers betrokken waren" Ze beschouwt dit als "een flagrante schending van de wet en de ethiek van het journalistieke werk, met als enige ambitie het beledigen van een nationale politieke partij, de PJD in dit geval, waarvan de politieke geschiedenis altijd heeft getuigd van eerbied voor de nationale standpunten..." .

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team