Zoeken

Spanningen Israël-Palestina: nieuwe blunder van Abdelilah Benkirane

12 oktober 2023 - 19:00 - Marokko

©

Tegen de achtergrond van de Israëlisch-Palestijnse spanningen eist de secretaris-generaal van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), Abdelilah Benkirane, de uitzetting van het hoofd van het Israëlische verbindingskantoor in Marokko. Zijn reactie wordt gezien als een inmenging in de diplomatieke zaken van het koninkrijk.

In een verklaring dringt Benkirane aan op de uitzetting van het hoofd van het Israëlische verbindingskantoor, waarmee hij zich mengt in diplomatieke kwesties en probeert de voortdurende steun van de Marokkaanse autoriteiten aan de Palestijnse zaak te ondermijnen. De voormalige premier is zich er nochtans van bewust dat deze zaken exclusief onder de bevoegdheid van de Koning vallen, meldt H24 Info.

Lees ook: Koning Mohammed VI tikt PJD op de vingers na kritiek op normalisatie Israël

Het is niet de eerste keer dat de secretaris-generaal van de PJD controversiële uitspraken maakt. In maart bekritiseerde hij de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël en ging nog verder door een verband te leggen tussen de oplaaiende gewelddadigheden in de bezette Palestijnse gebieden en het herstel van deze betrekkingen.

Lees ook: "Heroïsche operatie": PJD reageert op aanval Israël

Naar aanleiding van deze controversiële reacties tikte het Koninklijk Kabinet de islamitische partij op de vingers. In een verklaring sprak het kabinet van "roekeloze overschrijdingen en gevaarlijke onnauwkeurigheden" en benadrukte dat "het buitenlands beleid van het koninkrijk een prerogatief is van Zijne Majesteit de Koning, zoals vastgelegd in de Grondwet."

Bladna.nl