Zoeken

Pegasus-affaire: Israël verwerpt beschuldigingen van spionage door Marokko

30 december 2021 - 17:45 - Wereld

©

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yaïr Lapir bevestigt dat niemand de telefoon van de Franse president Emmanuel Macron heeft afgeluisterd met Pegasus-software. Dit is in tegenspraak met de beschuldiging van spionage door Marokko. 

"Niemand heeft de telefoon van president Macron afgeluisterd," zei het hoofd van de Israëlische diplomatie in een interview met Le Monde, een van de 17 kranten die de Pegasus-affaire aan het licht hebben gebracht. 

Lees ook: Marokko ontdekte aanwezigheid Polisario-leider in Spanje dankzij Pegasus software

Forbidden Stories en zijn partners hebben de Marokkaanse inlichtingendienst ervan beticht de Israëlische software Pegasus te hebben gebruikt om met name de Franse president te bespioneren. "President Macron is een bezielend leider, een echte vriend van Israël, maar ook een van mijn persoonlijke kennissen. Hij is een van de meest toegewijde en gezaghebbende Europese voorvechters tegen het antisemitisme. We zouden nooit iets doen om hem schade te berokkenen," zei Yair Lapid.

Hij wees erop dat de NSO Groep een particuliere onderneming is. "Maar we hebben ons uiterste best gedaan om uit te zoeken wat er is gebeurd. Voor zover we kunnen nagaan, heeft niemand de telefoon van de Franse president afgeluisterd. Dit is in overeenstemming met de exportvergunning die door de Israëlische staat aan NSO is verleend. Het programma mag alleen worden gebruikt voor de bestrijding van terroristische organisaties en zware criminaliteit, en wij hopen dat aan deze criteria is voldaan", benadrukte hij.

Lees ook: Telefoon van Koning Mohammed VI bespioneerd?

Marokko heeft altijd ontkend de Pegasus-software te gebruiken. Gevraagd naar een mogelijke intrekking van de licentie van Marokko, zei het hoofd van de Israëlische diplomatie: "Deze vergunning is zeer streng. We hebben al het materiaal dat we vonden aan de Franse autoriteiten overhandigd. En we hebben ervoor gezorgd dat iedereen het verschil begrijpt tussen een privé-onderneming en een overheidsbedrijf."

Sinds de Pegasus-spionagezaak aan het licht kwam, heeft Marokko Amnesty International en Forbidden Stories opgeroepen bewijzen te leveren voor de vermeende spionage. Tot dusver zeggen de Marokkaanse autoriteiten dat zij geen enkel bewijs hebben ontvangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team