Zoeken

Marokko zou Aminatou Haidar met Pegasus hebben bespioneerd

13 maart 2022 - 17:00 - Marokko

©

De Sahrawi-mensenrechtenactiviste Aminatou Haidar zou de afgelopen maanden zijn bespioneerd met behulp van de Israëlische Pegasus-software. Volgens Amnesty International beschikt de organisatie over bewijzen van deze activiteiten, die Marokko ten laste gelegd worden.

Amnesty International verklaarde dat de telefoons van twee Sahrawi activisten in november vorig jaar werden bespioneerd, enkele maanden nadat het journalisten netwerk Forbidden Stories de resultaten van een onderzoek naar de spionage met behulp van Pegasus software had gepubliceerd.

Lees ook: Waarom activiste Aminatou Haidar niet uit Marokko mocht vertrekken

"Het feit dat Aminatou Haidar het doelwit was van Pegasus-spionagesoftware, bewijst opnieuw dat bedrijven als de NSO Groep, de schending van de mensenrechten mogelijk blijven maken. Danna Ingleton, adjunct-directeur van Amnesty, herinnerde eraan dat de organisatie sinds 2019 herhaaldelijk bewijs heeft geleverd van Pegasus-handelingen in Marokko.

De activiste heeft haar telefoons laten onderzoeken door het technologie-lab van Amnesty International nadat zij e-mails had ontvangen waarin Apple waarschuwde dat haar telefoons mogelijk werden bespioneerd. Beide telefoons van Haidar bevatten sporen van Pegasus-spionage, daterend van september, oktober en november 2018. Het Citizen Lab-onderzoeksteam van de Universiteit van Toronto was eenzelfde mening toegedaan en bevestigde de bevindingen van Amnesty Lab.

Lees ook: Marokkaan in VS aan Aminatou Haidar: "Leve de Koning, schaam je"

Voor de organisatie is dit het bewijs dat Marokko nog steeds bespioneert met behulp van de Israëlische Pegasus-software. De Marokkaanse overheid eerbiedigt en beschermt het recht op vrije meningsuiting, het recht van vereniging en het recht op vreedzame vergadering niet. "Wij herhalen onze oproep tot een onmiddellijke stopzetting van de verkoop, de overdracht en het gebruik van spionagetechnologie totdat er een rechtskader voor de mensenrechten tot stand is gebracht," schrijft Danna Ingleton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team