Zoeken

Amerikaanse moslimorganisaties hekelen spionage vanuit Israël

5 februari 2022 - 15:40 - Wereld

©

Meer dan 80 moslimorganisaties hebben maandag een brief gestuurd naar het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarin zij aandringen op een onderzoek naar een non-profitorganisatie die naar verluidt infiltranten betaalde om moslimorganisaties, waaronder CAIR, te bespioneren en die samenwerkte met de Israëlische regering.

De aanklagers beschuldigen de in Washington gevestigde organisatie ’Investigative Project on Terrorism’ (IPT) van spionage namens de Israëlische regering, op moslimstructuren en -figuren zoals Keith Ellison, het eerste moslimcongreslid dat in 2006 werd verkozen. "Uit e-mails van een IPT-klokkenluider blijkt dat de door de heer Emerson geleide haatgroep communiceerde met Yossi Kuperwasser en Ido Mizrahi. Dat zijn Israëlische ambtenaren van de inlichtingendienst, die werkzaam zijn in het kantoor van premier Benjamin Netanyahu," aldus de brief aan Justitie.

Lees ook: Nederland: gemeenten onderzochten moskeeën jarenlang in geheim

"Ik realiseerde me dat de belangrijkste zorg van IPT niet was om onze natie legitiem te beschermen tegen bedreigingen, maar om Israël te beschermen tegen legitieme kritiek. We werden ingezet als een soort van Israëlische lobby-organisatie. Het zwartmaken van mensen die een mening hebben waar we het niet mee eens zijn, was een onderdeel van het werk dat ik beoefende," schreef de klokkenluider, die door de klagers in hun nota wordt geciteerd.

De Council on American-Islamic Relations (CAIR), ontdekte afgelopen december dat Romin Iqbal, zijn voormalige uitvoerend directeur in Ohio die er al sinds 2008 zat, een IPT-spion was. Ook Tariq Nelson, voormalig directeur van het Dar Al-Hijrah Islamic Center in Falls Church Virginia, heeft toegegeven als spion voor IPT te hebben gewerkt. In een interview met de Washington Post in januari bekende hij dat hij in drie jaar 100.000 dollar van IPT had ontvangen om informatie te verstrekken die hij als "onschuldig" beschouwde.

Lees ook: Marokkaanse spionnen in Grote Moskee Brussel?

De moslimorganisaties hopen dat het ministerie van Justitie een onderzoek zal uitvoeren om te bepalen of IPT door zich op moslimgemeenschappen te richten, federale wetten heeft overtreden. "Helaas is spionage bij Amerikaanse moskeeën en moslimorganisaties niet verrassend. Burgerrechtenactivisten zijn al tientallen jaren het doelwit van infiltranten en saboteurs. Het is hoog tijd dat aan dit gedrag een einde komt," zeggen ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team