Zoeken

Telefoon van Koning Mohammed VI bespioneerd?

24 juli 2021 - 11:20 - Marokko

©

Koning Mohammed VI en leden van de Marokkaanse koninklijke familie zouden het doelwit zijn geweest van een gebruiker van de Israëlische software Pegasus. Dat blijkt uit het onderzoek van het internationale consortium van persorganen, dat door Forbidden Stories in het leven is geroepen.

De onthullingen over de Pegasus software door Radio France, een partner in het door Forbidden Stories gevormde internationale consortium, omvatten ook de informatie dat Koning Mohammed VI en zijn entourage eveneens het doelwit zijn geweest van de Pegasus-spionagesoftware. Behalve het nummer van de vorst, zijn ook de telefoons van prinses Lalla Salma en prins Moulay Hicham afgeluisterd.

Lees ook: Pegasus-zaak: Marokko ontkent aantijgingen van spionage

Tot dusver wordt Marokko ervan beschuldigd 10.000 nummers (van de 50.000), te hebben geviseerd. Het gaat hoofdzakelijk om Marokkaanse, Algerijnse en Franse telefoonnummers. De beschuldigingen werden geformuleerd na de publicatie van het onderzoek door Forbidden Stories en partners, waaronder de krant Le Monde.

Twee Franse mediakanalen, Mediapart en Le Canard enchaîné, hebben een klacht ingediend en het openbaar ministerie van Parijs heeft een onderzoek ingesteld naar de spionage van Franse journalisten. De Marokkaanse inlichtingendiensten worden er ook van beschuldigd telefoongesprekken van de Franse president Emmanuel Macron en enkele Franse ministers te hebben afgeluisterd. Marokko heeft van zijn kant deze beschuldigingen van de hand gewezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team