23 januari 2021 - 19:20 - Economie
Oxfam Marokko komt met een aantal aanbevelingen om sociale ongelijkheid, die door de coronaviruspandemie is veroorzaakt, tegen te gaan.
Het Marokkaanse belastingstelsel is door de organisatie onderzocht. In het rapport ‘Eerlijke Belasting Monitor: een analyse van de Marokkaanse belastingstelsel’ meldt Oxfam dat Marokko de laatste twee decennia meer belasting heeft gegenereerd. Toch zorgt het niet voor meer gelijkheid van welvaart in het koninkrijk.
Oxfam vindt dat het economische herstel gebaseerd moet zijn op een progressief belastingstelsel, alleen dan kan het land overleven. De programmadirecteur van Oxfam in Marokko, Asmae Bouslamti, vindt dat publieke gelden niet gehalveerd moeten worden en dat het land moet blijven investeren in alle domeinen. "Er moeten politieke keuzes gemaakt worden, met name in de context van de coronaviruscrisis. Het is tijd om prioriteiten te stellen en om aandacht te hebben voor de toekomst van de bevolking," aldus Bouslamti.
"Momenteel is een eerlijke uitbreiding van het belastingstelsel een grote uitdaging voor Marokko. Belastingverhoging voor de rijken is al in 2013 aanbevolen tijdens een conferentie. In 2019 werd dit nog eens bevestigd. Er is geen enkele reden meer om deze maatregelen niet te handhaven," aldus Bouslamti. Volgens haar zal het hoop geven en ten goede komen aan een groot deel van de bevolking. "Alleen dan zal het Marokkaanse belastingstelsel eerlijk en progressief zijn."
Oxfam adviseert Marokko om niet te bezuinigen. Op deze manier voorkomt het land sociale onrust en zal de ongelijkheid niet vergroot worden. Verder vindt Oxfam dat er nieuwe en misschien zelfs tijdelijke belastingen voor de rijkeren moeten komen. Een andere aanbeveling is om milieubelasting te heffen. De overheid moet een belastingstelsel creëren om ongelijkheid in de samenleving tegen te gaan. Verder zegt de organisatie dat corruptie bestreden moet worden voor het algemeen belang.
Restauranthouder cel in wegens "tajine met wormen"
Vrouwenopvang zet mishandelde Marokkaanse zonder papieren op straat
Achraf Hakimi bespreekt Mazraoui, Ziyech en WK-2022
Rederijen verstikken reisbureaus Algeciras
Agadir test zijn kabelbaan
Bouwwerkzaamheden belemmeren doorgang Marokkaanse diaspora naar Sebta
Alstom Marokko bouwt groene sneltramlijn in Tel Aviv
Fnideq concurreert met Sebta en trok al 60 bedrijven aan
Marokko grootste auto-exporteur naar Europa
Grote hoeveelheden lithium ontdekt in Marokko
Marokko verliest miljard euro per jaar door smokkel Sebta en Melilla
Nigeria-Marokko gaspijpleiding alternatief voor Europese gasvraag?
Marrakech: toeristen woedend over exorbitante prijzen
Nieuw partnerschap voor Royal Air Maroc