Zoeken

Overgang op elektriciteit: Marokko loopt achter

26 februari 2024 - 08:00 - Marokko

©

In vergelijking met Europese landen hinkt Marokko achter op het gebied van de verkoop van elektrische auto’s. In 2023 bedroeg het aandeel elektrische en hybride auto’s in de totale autoverkoop in Marokko slechts 0,6%, terwijl dat in Europa al 25% is.

De lage verkoopcijfers in Marokko zijn te wijten aan drie factoren, analyseert de krant Al Sharq:

Lees ook: Renault zet in op Marokko met nieuw R&D centrum in Tanger

 Onvoldoende stimulering van de overheid: De huidige subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto zijn te laag, stelt Adil Bennani, voorzitter van de Marokkaanse auto-importeursvereniging. De vrijstelling van de jaarlijkse wegenbelasting weegt niet op tegen de hoge aanschafprijs in vergelijking met andere auto’s.

 Hoge prijzen: De prijzen van elektrische auto’s in Marokko liggen beduidend hoger dan in Europa en Azië, waardoor ze voor veel Marokkanen ontoegankelijk zijn.

 Gebrek aan laadstations: De infrastructuur van laadstations is nog onvoldoende ontwikkeld, met name op de snelwegen tussen de steden. Dit maakt het gebruik van elektrische auto’s voor langere reizen onpraktisch.

Lees ook: Marokko, draaischijf voor Chinese auto-industrie in Europa

Momenteel telt Marokko zo’n 200 laadstations. De vereniging van Bennani streeft ernaar om dit aantal te verhogen naar 2500. In 2023 werden in Marokko 463 elektrische auto’s verkocht, een stijging van 133% ten opzichte van 2022.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team