Zoeken

Overblijfselen eeuwenoude Joodse gemeenschap gevonden in Atlasgebergte

8 mei 2023 - 23:00 - Marokko

©

Een team van Israëlische en Marokkaanse onderzoekers bestudeert de laatste overblijfselen van een eeuwenoude Joodse gemeenschap. De site werd ontdekt tijdens opgravingen bij een vervallen synagoge in het Marokkaanse Atlasgebergte.

"Dit onderzoek is een nieuwe kans die zich situeert op het kruispunt van veranderingen in de manier waarop [Israëli’s] denken over de Joden van Marokko en het akkoord met Israël en de relatie tussen Joden en Marokko zelf," vertelt Dr. Orit Ouaknine-Yekutieli, een onderzoekster die doceert aan de Ben Gurion Universiteit van de Negev, aan All Israel News Staff.

Lees ook: Resten Marokkaans-Joodse gemeenschap ontdekt in Marokko

Haar collega, professor Yuval Yekutieli, ontdekte samen met andere Marokkaanse experts de geniza, een opslagplaats van historisch en religieus belangrijke documenten en artefacten. "Als Marokkanen zeggen wij dat de vele tzaddikim [rechtschapen joden] en maraboutim [heilige mannen van de islam] op deze plek zorg hebben gedragen voor de geniza en ons project hebben bewaakt," zegt de in Marokko geboren professor.

Lees ook: Archeologisch team doet belangrijke ontdekking bij Volubilis

Orit Ouaknine-Yekutieli prijst ook de Abraham-Akkoorden, maar verduidelijkt dat ze al nauw samenwerkte met haar Marokkaanse collega’s, lang voordat Marokko en Israël hun diplomatieke betrekkingen normaliseerden. "Ons onderzoek maakt gebruik van dit unieke kruispunt van mogelijkheden, maar het is ook het resultaat van een jarenlange nauwe samenwerking met vrienden in Marokko, die tot nu toe minder formeel was," voegt ze eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team