Zoeken

Resten Marokkaans-Joodse gemeenschap ontdekt in Marokko

30 december 2021 - 15:00 - Cultuur

©

Een groep Israëlische, Marokkaanse en Franse onderzoekers hebben in de ruïnes van een synagoge de overblijfselen ontdekt van een oude Marokkaanse Joodse gemeenschap.

Orit Ouaknine-Yekutieli, een onderzoeker uit Marokko die les geeft aan de Ben Gurion Universiteit van de Negev, en haar echtgenoot, archeoloog Yuval Yekutieli, hebben samen met de Marokkaanse en Franse onderzoekers Salima Naji, Mabrouk Saghir, David Goeury en Aomar Boum, de overblijfselen ontdekt van een oude Joods-Marokkaanse gemeenschap in een afgelegen dorp in het Atlasgebergte, aan de rand van de Sahara, tijdens een historisch en antropologisch onderzoek in de ruïnes van een synagoge, meldde Haaretz.

Lees ook: Hoeveel Joden leven er in Marokko?

De onderzoekers vonden er geschriften en kaarten uit de guenizah van de synagoge, een opslagplaats voor beschadigde geschriften en rituele voorwerpen, alsmede verschillende papieren amuletten. De kleine Joodse gemeenschap van Tamanart leefde hier van de 16e tot het begin van de 19e eeuw.

"De teksten van deze amuletten zijn gebaseerd op formules uit het Boek van Raziel, een oud Kabbalistisch boek”, legt Orit Ouaknine-Yekutieli uit. Het boek bevat teksten voor spreuken en werd gebruikt door de Joodse gemeenschappen in Marokko.

De onderzoekers hebben de teksten naar een beveiligde locatie in Marokko gebracht, waar ze in de komende jaren zullen worden bestudeerd en geanalyseerd. De onderzoekers zullen gebruik maken van kunstmatige intelligentie-technologie, die in de afgelopen jaren al is gebruikt om oude Joodse teksten te analyseren.

Lees ook: Koning Mohammed VI laat honderden joodse locaties opknappen

De onderzoekers zijn nu op zoek naar joden die in de streek woonden en de synagoge en het dorp kenden, om zoveel mogelijk archiefgegevens te reconstrueren. Zij zullen ook bewoners interviewen die zich hun joodse buren nog herinneren die 70 jaar geleden zijn verhuisd. De ontdekking is het resultaat van het eerste onderzoek naar Joodse vindplaatsen in het gebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team