11 juni 2023 - 23:00 - Marokko
De eerste landbouwers kwamen 7400 jaar geleden aan in Marokko vanuit Spanje. Dat blijkt uit een genetische studie van de botten en tanden van negen in het koninkrijk gevonden personen, waarvan de resultaten woensdag werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
De studie werd uitgevoerd door een team van Marokkaanse, Spaanse en Zweedse onderzoekers onder leiding van evolutiebioloog Luciana G. Simões van de Universiteit van Uppsala in Zweden. Het DNA van negen personen, waarvan de overblijfselen werden gevonden op vier verschillende plaatsen in Marokko, werden bestudeerd. Ze dateren van tussen 7600 en 5700 jaar geleden. Het onderzoek toont aan dat de landbouw in Marokko werd geïntroduceerd door migranten van het Iberisch schiereiland in het vroege neolithicum. De lokale bevolking nam het leven op basis van landbouw en veeteelt snel over, meldt El Español.
Lees ook: Onderzoek naar grafsteen met Tifinagh-inscriptie in El Jadida
Analyses van de overblijfselen die werden gevonden op de oudste vindplaats, de Taforalt-grot die zo’n 14.500 jaar oud is, hebben een afstamming aangetoond die verband houdt met sub-Saharaanse groepen en jager-verzamelaars in de Levant in het Middellandse Zeegebied. In Ifri n’Amr o’Moussa bracht het gevonden DNA een genetische continuïteit aan het licht in de regio van ten minste 7000 jaar, terwijl in Kehf el Baroud in het noorden de gevonden overblijfselen het bestaan aantonen van een landbouwgemeenschap van 5700 jaar geleden.
In de grot Ifri Ouberrid dateren de gevonden overblijfselen van zo’n 7600 jaar geleden en hebben ze een soortgelijk genetisch profiel als die gevonden in Taforalt en Ifri n’Amr o’Moussa. Dat bevestigt een demografische en culturele continuïteit van de regio over een lange periode. Op de vindplaats Kaf Taht el-Ghar zijn bewijzen gevonden van graanteelt, veeteelt en bedrukt cardiale keramiek, kenmerkend voor de neolithische periode.
Lees ook: Archeologisch team doet belangrijke ontdekking bij Volubilis
Volgens de onderzoekers is 75% van het DNA in vier van de gevonden overblijfselen van individuen afkomstig van Neolithische Europese populaties. De overblijfselen van drie individuen gevonden in Skhirat Rouazi, in het westen van Marokko, die ongeveer 6400 jaar oud zijn, en in Kehf el Baroud, werden ook geanalyseerd. "Dit onderzoek benadrukt een complexer en dynamischer patroon van menselijke migratie en genetische kruising in Marokko," zegt Abdeljalil Bouzouggar, onderzoeker aan het Nationaal Instituut voor Archeologie en Erfgoedwetenschappen in Rabat.
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko en Algerije wedijveren ook over militair budget
Douanier in joggingbroek! Marokko kijkt verbaasd
Nador maakt van Kariat Arekmane vakantieparadijs
Cannabisthee? Marokko lanceert commercialisering