Zoeken

Onderzoekers onthullen mysteries Groene Sahara

4 juni 2023 - 19:00 - Marokko

©

Onderzoekers van het Catalaanse Instituut voor Menselijke Paleoecologie en Sociale Evolutie (IPHES) en de Mohammed V Universiteit in Oujda, die in het noordoosten van Marokko al sinds 2006 opgravingen doen, zijn tot de conclusie gekomen dat er ooit een "groene Sahara" bestond die bevorderlijk was voor de menselijke ontwikkeling.

De Sahara was niet altijd een woestijn. Ooit bestond de Sahara uit meren, rivierbekkens en graslanden. Tot deze conclusie zijn Spaanse en Marokkaanse onderzoekers gekomen na 17 jaar opgravingen in het uiterste noordoosten van Marokko en op tientallen vindplaatsen in de regio Jerada. De ontdekkingen bevestigen de theorie van de "Groene Sahara" en de aanwezigheid van mensen en dieren in het gebied zo’n 2,5 miljoen jaar geleden, meldt EFE.

Lees ook: Archeologisch team doet belangrijke ontdekking bij Volubilis

De onderzoekers ontdekten met name resten van de hipparion, een voorouder van het paard, de dinofelis, een soort sabeltandtijger en een oude makaak. Op verschillende vindplaatsen hebben ze ook steenhouwwerk en sporen van gereedschappen gevonden. Het is een bewijs van menselijke aanwezigheid. Sommige van deze ontdekkingen dateren van 500.000 jaar geleden. Uit deze periode werden ook menselijke resten gevonden in Algerije of op vindplaatsen in de buurt van de stad Casablanca in Marokko.

Andere gereedschappen moeten nog worden geanalyseerd, maar onderzoekers schatten dat ze meer dan 1,5 miljoen jaar oud zijn. Dat ligt dicht bij de menselijke resten die in Kenia en Tanzania zijn gevonden en van 3 miljoen jaar geleden dateren, of de 7 miljoen jaar van de resten die in Tsjaad zijn gevonden, regio’s die worden beschouwd als de wieg van de mensheid.

Lees ook: ’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko

Het onderzoek in Marokko toont aan dat "de Sahara geleidelijk aan een woestijn is geworden en de mens zich heel snel verspreidde, veel sneller dan we dachten", legt IPHES-directeur Robert Sala uit. "Op dit moment spreken we nog over de wieg (van de mensheid) als het gaat over het oosten en Tsjaad, maar beetje bij beetje zien we dat die wieg heel groot is en misschien wel heel Afrika omvat... Met een beetje tijd en een beetje werk zullen we kunnen aantonen dat die hier (in Marokko) net zo oud is als daar", voegt hij eraan toe. De opgravingen worden in de herfst hervat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team