Zoeken

Ophef om mobiel consulaat van Marokko in Spanje

23 april 2022 - 11:00 - Wereld

©

De burgemeester van Utebo in het Spaanse Zaragoza, Gema Gutiérrez, wordt door de acht oppositieraadsleden beschuldigd van "wanbeheer", "gebrek aan planning" en "schending van het gezondheidsprotocol" in verband met de vestiging van een mobiel consulaat van Marokko.

De oppositieraadsleden hebben donderdag tijdens een gewone vergadering aangedrongen op de afzetting van de burgemeester, die op verzoek van het Marokkaanse consulaat op 19 en 20 maart via een besluit van de gemeenteraad, toestemming heeft gegeven voor de oprichting van een mobiel consulaat, "zonder veiligheidsmaatregelen te nemen". Voor Marigel Larraz, woordvoerder van de Partido Popular in Utebo, is dit een bewijs van "wanbeheer", omdat de burgemeester volgens hem "het Marokkaanse consulaat om personeel en materiaal had moeten vragen om de veiligheid van de mensen en de reiniging van het terrein te garanderen".

Lees ook: België: mobiel consulaat voor wereld-Marokkanen is succes

Door de massale toevloed van naar schatting bijna 4000 mensen in de gemeente Utebo, moest de plaatselijke politie met de hulp van vrijwilligers van de civiele bescherming voor de veiligheid zorgen. "Het stadsbestuur is niet verplicht al deze uitgaven te doen voor een activiteit die de stad niet ten goede komt", bekritiseerde de PP-leider. Hij herinnerde er aan dat "Utebo een open en op integratie gerichte gemeente is die bereid is elk soort activiteit te verwelkomen, maar dan wel met een minimum aan organisatie en veiligheidsmaatregelen".

De woordvoerder van Ciudadanos, Mario Pérez, klaagde van zijn kant dat het gezondheidsprotocol niet in acht was genomen. De woordvoerster van de Vox-partij, Isabel Calzada, was dezelfde mening toegedaan en verklaarde dat de burgemeester toestemming had gegeven voor de installatie van het mobiele consulaat zonder de gezondheidsmaatregelen in acht te nemen, hoewel zij wist dat "burgers wel degelijk op afspraak op het gemeentehuis zouden worden ontvangen om het gezondheidsprotocol na te komen".

Lees ook: Extreemrechts vernielt Marokkaans consulaat in Las Palmas

Zo beschuldigden de raadsleden de burgemeester van "gebrek aan verantwoordelijkheidszin", aangezien zij als "hoogste autoriteit van de gemeente" de bevoegdheid heeft om een activiteit toe te staan of te verbieden en de plicht had ervoor te zorgen dat aan een aantal minimumvereisten zou worden voldaan.

Bladna.nl