Zoeken

’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko

8 februari 2023 - 23:00 - Marokko

©

Internationale onderzoekers hebben in Marokko een ’spookachtige’ voorouder ontdekt van oude zeekrokodillen. Dezelfde ontdekking werd gedaan in het Verenigd Koninkrijk. Aan de Jurassic Coast in Zuid-Engeland werd een gelijkaardig fossiel gevonden.

In het vroege Jura, vóór de massale uitsterving van dinosauriërs, hadden de voorouders van de krokodillen een hele reeks verwanten in zee. Onderzoekers hebben in Marokko de oudste fossielen tot nu toe gevonden van deze zeedieren, namelijk een Jura thalattosaurus van ongeveer 2 meter lang met korte ledematen en een lange, sterke staart. De door internationale onderzoekers in Marokko gedane ontdekking werd gepubliceerd in het Journal of African Earth Sciences.

Lees ook: Ontdekking belangrijke fossiele vindplaats in Marokko

Volgens de onderzoekers wijzen de resten op een ’spookachtige’ voorouder die nog nooit in fossiele vorm is gevonden. Het oude zeeroofdier heeft een lange, dunne snuit die lijkt op de krokodillen die we vandaag kennen. Met zijn grote kaakspieren kon hij waarschijnlijk met indrukwekkende snelheid en kracht vis, octopus of inktvis grijpen, meldt Science alert.

Een van de meest complete skeletten van een thalattosuchiaan werd onlangs opgegraven in het Verenigd Koninkrijk. Het is één van de oudste tot nu toe gevonden exemplaren, gedateerd op ongeveer 185 miljoen jaar. De ontdekking werd gepubliceerd in het Journal of Vertebrate Palaeontology. De soort kreeg de naam Turnersuchus Hingleyae mee. Onderzoekers vermoeden dat zijn verwanten nog moeten worden ontdekt.

Lees ook: Grote pterosaurus azhdarchidae ontdekt in Marokko

"Ik verwacht dat we meer oudere thalattosaurussen en hun verwanten zullen blijven vinden," zegt paleontoloog Eric Wilberg van de Stony Brook University in New York. "Onze analyses suggereren dat thalattosaurussen waarschijnlijk voor het eerst verschenen in het Trias en de massa-extinctie van het late Trias overleefden," voegde hij eraan toe. Dit blijkt ook door onderzoek van het andere thalattosaurusfossiel dat onlangs in Marokko is ontdekt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team