Zoeken

Spanje mag Algerijns gas niet aan Marokko doorverkopen

15 februari 2022 - 11:00 - Wereld

©

Spanje mag geen Algerijns gas aan Marokko doorverkopen wegens een clausule in zijn contract met Algerije, die de wederverkoop van het gas aan derde landen verbiedt.

"Volgens een bestemmingsclausule die opgenomen is in de gascontracten tussen Algerije en Spanje, mag dit land geen Algerijns gas doorverkopen aan afnemers buiten het Spaanse grondgebied", verklaart Mourad Preure, een deskundige op de oliemarkt, aan het Algerijnse persbureau APS. "Al het gas uit Algerije moet in Spanje worden verbruikt", voegt hij toe.

Lees ook: Algerije woedend om Spaans besluit om Marokko te helpen met gasinvoer

Spanje beschouwt Algerije als een "strategische partner, niet alleen op het gebied van gas", en meent dat het "niet het risico kan nemen" om zijn verbintenissen niet na te komen. De vraag die wordt gesteld is of het mogelijk is om Algerijns gas te onderscheiden van ander gas in een hervergassingsinstallatie.

Spanje stemde er op 2 februari mee in om Marokko te helpen met de invoer van gas via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME). Volgens deze overeenkomst kan Marokko vloeibaar aardgas (LNG) op de internationale markten kopen, het in een hervergassingsinstallatie in Spanje omzetten en het vervolgens via de GME naar zijn grondgebied vervoeren, schrijft El Español-Invertia.

Lees ook: Marokko gaat gas importeren via Spanje

Recent werden de Verenigde Staten de belangrijkste gasleverancier van Spanje, nog vóór Algerije, dat niet meer in staat is om aan de Spaanse vraag te voldoen. In januari importeerde Spanje volgens de laatste gegevens van Enagás, 35% LNG uit de Verenigde Staten, tegenover 25% uit Algerije. Sinds de sluiting van de GME eind oktober, heeft Spanje bijna 70% LNG ingevoerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team