Zoeken

Spanje gestart met gaslevering aan Marokko via Maghreb-Europa pijpleiding

30 juni 2022 - 18:20 - Economie

©

Spanje is begonnen met de uitvoer van gas naar Marokko via de Maghreb-Europa pijpleiding (GME) in zuidelijke richting. De eerste leveringen vonden dinsdag plaats.

Een LNG-tanker die Marokko op de internationale markt heeft gekocht, is zondag in één van de Spaanse vergassingsinstallaties aangekomen, zodat de uitvoer van gas naar Marokko via de Maghreb-Europa pijpleiding in omgekeerde richting op maandag kon beginnen en dinsdag werd voortgezet.

Lees ook: Gaspijpleiding Nigeria-Marokko: Nigeriaanse president wil Europeanen lokken

De hoeveelheid geëxporteerd gas is volgens Enagas zeer gering. Slechts twee kleine schepen werden zondag gelost in de hervergassingsinstallaties. In Huelva gaat het om 28.000 kubieke meter en in Cartagena om 34.000 kubieke meter, aldus het Spaanse bedrijf. Deze gegevens zijn door Spaanse overheidsbronnen bevestigd aan El Periódico de la Energía. Met deze hoeveelheid gas kan slechts 55 MWh aan energie worden opgewekt.

Het aan Marokko geleverde gas komt niet uit Algerije, verzekeren bronnen van het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging. Er werd een certificaat afgegeven om Algerije te verzekeren dat er geen enkele molecule van zijn gas Marokko binnenkomt en dat de verbinding werkt volgens de voorschriften van de Europese Unie.

Lees ook: Spanje verdient 10 miljoen euro aan uitvoer gas naar Marokko

Algerije heeft in augustus vorig jaar de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken en in oktober de pijpleiding Maghreb-Europa naar Spanje gesloten. Daardoor kan deze nu benut worden in omgekegelde richting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team